De onderhandelingen tussen de NAVO en Rusland in Genève zijn op niets uitgedraaid: er waren discussies en woordenwisselingen, maar geen van beide partijen wilde toegevingen doen en geen er werd geen enkel akkoord ondertekend. Ondertussen blijven de spanningen stijgen. De EU heeft vandaag zonet het pakket sancties tegen Rusland – omwille van het ‘destabiliseren van Oekraïne – verlengd tot deze zomer. Oekraïne was vanmorgen naar verluidt slachtoffer van een cyberaanval door Rusland, waarna de EU een spoedbijeenkomst voorstelde, om de aanval ‘te beantwoorden.’ En een voormalig beambte van het Pentagon – de afgevaardigde assistent-secretaris van Defensie voor Rusland, Oekraïne en Eurazië van 2012-2015 heeft dinsdag gezegd dat de onderhandelingen wellicht zouden falen, en dat de VS zich moet voorbereiden op oorlog met Rusland.

Zoals verwacht zijn de onderhandelingen gefaald. De Afgevaardigde van de Russische Minister van Buitenlandse Zaken Aleander Grushko zei na afloop:

“Op dit moment hebben we geen éénmakende positieve agenda. Niets.”

Hij zei dat de ontmoeting “fundamentele verschillen” blootlegde tussen de NAVO en Moskou. Het Ministerie van Defensie verklaarde achteraf dat de “Rusland-NAVO relaties op een kritiek laag niveau zijn,” en dat dit “voorwaarden creëert voor incidenten en conflicten, alsook de funderingen van de veiligheid ondermijnt.”

De VS eiste ook onlangs dat Rusland – die enkele dagen geleden onverwacht militaire oefeningen begon in het westelijk district – direct z’n troepen zou terugsturen naar de barakken, een eis die Rusland direct kordaat afwees. De Minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, Lavrov, zei vanmorgen tijdens zijn jaarlijkse persconferentie dat het geduld van Rusland met de acties van het Westen nu op is. Hij gaf ook aan dat er reeds honderden Amerikaanse en Britse militairen actief zijn in Oekraïne, en dat de participatie van westerse instructeurs in het conflict in Donbas “alle rode lijnen zal overschrijden” omdat dit een “directe confrontatie” betekent tussen Russische mensen (nl. de bevolking van Donbas) en NAVO militairen.

Wat betreft de vermeende cyberaanval op Oekraïense overheidsinstellingen deze morgen, waarschuwden de Buitenlandministers van de EU reeds voor “robuuste antwoorden.”

Het bericht dat vanmorgen op 15 overheidswebsites van Oekraïne stond: “Oekraïner: wees bang en bereid u voor op het ergste. Al uw persoonlijke data werd geüpload naar het web.”

Bron: RT (1) (2) (3), Ukrinform (1) , Liveuamap; Yahoo News