Een update omtrent de huidige actieve vulkanen. Op 25 december werd de uitbarsting van de Cumbre Vieja op La Palma definitief voorbij verklaard: de vulkaan vertoont quasi geen tekenen van activiteit meer, enkel is er nog wat ontgassing, en uiteraard de afkoeling van de uitgebarsten lava. Op IJsland blijft het momenteel ook rustig, en ook de Vulcano vulkaan in Italië is weer rustiger geworden. Maar op 15 januari vond er een gigantische uitbarsting plaats van de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkaan, in Tonga, ten noorden van Nieuw-Zeeland.

Door eerdere vulkanische activiteit in de afgelopen weken, was het eiland reeds grotendeels in zee verdwenen. Dan kwam op 15 januari een gigantische onderzeese uitbarsting, met een aswolk tot 30 km hoog en 700 km breed, en een schokgolf die twee keer de wereld rondging. De uitbarsting was te zien vanuit de ruimte, en er ontstond een lichte tsunami die omringende eilanden trof, en tot in Japan en Amerika reikte. De klap was tot 2300 km ver, in Nieuw-Zeeland, te horen. In de aswolk werden meer dan 10.000 bliksemflitsen per uur gedetecteerd. Het eiland is naar alle waarschijnlijkheid volledig vernietigd. Het was zeker de zwaarste vulkaanuitbarsting wereldwijd sinds de uitbarsting van de Pinatubo in 1991, in Indonesië, welke een Vulkanische Explosiviteitsindex (VEI) van 6 had. De communicatielijnen met Tonga zijn sinds de uitbarsting compleet doorgesneden.

Het eiland op 7 januari.
Het eiland vlak voor de uitbarsting van 15 januari.
Begin van de uitbarsting op 15 januari.
De uitbarsting was zo gigantisch dat ze ver vanuit de ruimte kon gedetecteerd worden: uiterst rechts van Australië ziet men een grijze vlek, dit is de aswolk van de vulkaan op 15 januari.

Hier kan men satellietvideo-opnamen bekijken:

De schokgolf van de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai die twee keer werd geregistreerd in meetstations nabij vulkanen in de VS.

Bron: Volcano Discovery

Advertentie