De gasvoorraden in Europa zijn aan het slinken. Het Duitse Ministerie van Economie gaf vandaag aan dat de aardgasopslagfaciliteiten op 11 januari voor 50,6% gevuld waren, wat aan het tempo dat het gas wordt verbruikt, theoretisch goed is voor nog slechts 18 dagen. Intussen zijn we 7 dagen verder. Daarbij dient te worden opgemerkt dat er verder geen aardgas binnenkomt.

De Yamal-Europa-pijpleiding, die sinds 21 december stil ligt, is nog steeds op non-actief. Integendeel, er stroomt gas van Duitsland richting Polen en Rusland (terwijl het omgekeerd zou moeten zijn). Het Russische Gazprom gaf aan dat het voor februari geen levering van gas heeft gepland. En de Nord-Stream-II pijpleiding is nog steeds niet gecertificeerd. Dat zou pas deze zomer gebeuren, ofwel nooit, indien de schermutselingen rond Oekraïne uit de hand lopen, zo liet de nieuwe Bondskanselier Scholz verstaan.

Het is duidelijk dat men een energiecrisis aan het creëren is in Europa, en bewust aardgas viseert (een ‘fossiele’ brandstof). De prijs wordt kunstmatig de hoogte ingeduwd doordat deze zomer bewust de voorraden niet werden aangevuld, er hogere CO2-taksen werden opgelegd door Europa (die betaald worden door de consument) en Rusland nu kennelijk geen aardgas meer levert (terwijl dat anders wel gebeurt).

In Europa zijn alle voorraden samen nog voor zo’n 49% gevuld op 12 januari. Zeker tegen het einde van de winter zal al het aardgas volledig opgebruikt zijn, aldus Gas Infrastructure Europe. Hoe de prijzen dan zullen zijn… daar kunnen we slechts naar gissen.

Bron: RT