Een update omtrent de ontwikkelingen rond Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne. In de afgelopen dagen stuurde Zweden tanks en troepen naar het eiland Gotland, in het licht van toenemende Russische militaire activiteit in de Oostzee. Rusland stuurt nu 6 landingsschepen naar de Middellandse zee, en kondigde aan dat ze binnenkort militaire oefeningen zullen houden met alle 6 vloten – zo’n 140 schepen en 10.000 mariniers. Verder stuurt Rusland troepen en militair materieel naar diens bondgenoot Wit-Rusland, voor de gezamenlijke militaire oefeningen Union Resolve 2022 die volgende maand van start gaan, en waarschuwt een woorvoerder van de niet-erkende Donetsk Volksrepubliek dat Oekraïense commando’s getraind door de Britten een provocatie plannen om dan met de vinger naar Rusland te wijzen, als een middel om de situatie te laten escaleren. De Britten leverden reeds 8 vrachten antitankraketten aan Oekraïne, goed voor ‘duizenden raketten’. De VS keurde vandaag ook de levering van wapens van geallieerde staten aan Oekraïne goed; Baltische NAVO lidstaten mogen nu onder meer luchtafweerraketten leveren aan Oekraïne. De VS zelf zal nog eens $200 miljoen aan militair materieel leveren.

Voor de militaire oefeningen Union Resolve 2022 die Rusland en Wit-Rusland gezamelijk op Wit-Russisch grondgebied zullen houden, worden onder meer twee S-400 luchtafweerbataljons en hele konvooien tanks en ander zwaar militair materieel naar Wit-Rusland gestuurd. Heel wat van dat militair materieel komt opvallend genoeg niet aan op de plaats van de militaire oefeningen, maar eerder aan de grens met Oekraïne (in het zuiden van Wit-Rusland).

Verder beweert Eduard Basurin, een woordvoerder van de lokale milities in Donetsk, dat Oekraïense commando’s, die getraind worden door Britse soldaten, een reeks provocaties plannen in Donbas, aldus Russia Today. Zes groepen van saboteurs van het 8ste Speciale Doel Regiment van het Oekraïense Leger plannen volgens hem “een reeks terroristische aanvallen” als een cover voor een false flag operatie, waarbij onder meer stroom-, gas-, en watervoorzieningen zullen geviseerd worden. Ze zullen Rusland beschuldigen van het binnenvallen van Oekraïne. Eerder al beweerde de Russische Minister van Defensie dat men een aanval met chemische wapens zou in scène zetten, om Rusland te beschuldigen. Maar ook het westen beweerde reeds dat Rusland een false flag plant, als voorwendsel om Oekraïne binnen te vallen… Beide zijden ontkennen de aantijgingen.

Russisch Minister van Buitenlandse Zaken zei dat hij deze week een geschreven antwoord verwacht van de VS en de NAVO op de Russische veiligheidsvoorstellen die in Genève werden gedaan bij de onderhandelingen (die op niets uitdraaiden). Amerikaans Staatssecretaris Blinken zei gisteren al dat hij Lavrov vrijdag in Genève géén geschreven antwoord zal geven.

Bronnen: RT, Liveuamap