De uitbarsting van de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai was ongezien in de recente moderne geschiedenis. Ze was wellicht de luidste uitbarsting sinds de Krakatau in 1883. De uitbarsting had naar schatting een kracht van 10 megaton (of 10.000 kiloton) TNT en reikte tot wel 55 km hoogte.

Het Nationaal Centrum voor Aardobservatie (NERC) in het VK heeft de exacte hoogte van de aswolk bij de uitbarsting onderzocht. De spectaculaire aswolk spreidde zich zoals een ‘parapluwolk’ van 700 km breed en zeker 35 km hoog (in de stratosfeer; dus boven de troposfeer, die tot ca. 10-15 km hoogte reikt), maar sommige delen van de wolk, vnl. de middelste top, is wellicht tot 55 km hoog gestegen (begin van de mesosfeer). Er werd naar schatting 400.000 ton zwaveldioxide in de atmosfeer gestoten.

Het ruimtestation ISS kon gisteren grote, uitgestrekte aswolken in de stratosfeer waarnemen. Men kan duidelijk zien dat die aswolken zich boven de gewone wolken bevinden. De kans bestaat dat dit wereldwijd een impact zal hebben op het weer/klimaat.

Wetenschappers van NASA hebben de kracht berekend van de enorme uitbarsting. Ze kwamen tot een cijfer van rond de 10 megaton TNT, wat vergelijkbaar is met 500 keer de atoombom die op Hiroshima werd gegooid . De uitbarsting werd tot in Alaska gehoord, en was wellicht de luidste uitbarsting in meer dan een eeuw, wellicht sinds de uitbarsting van de Krakatau in 1883, aldus Michael Poland van USGS.

Een tsunami van meer dan 10 meter hoog trof de omringende eilanden in Tonga (die eveneens met een dikke laag as werden bedekt). Een tsunami reikte zelfs tot aan de kust van Japan en Amerika. In Lima, Peru, was op dat ogenblik net een olietanker olie aan het overpompen naar een raffinaderij. Door de impact van de tsunami is ca. 700.000 liter ruwe olie in zee terecht gekomen, en is er sprake van een enorme milieuramp.

Het eiland van de vulkaan zelf is praktisch geheel verdwenen, getuigen deze satellietbeelden:

Bron: Volcanodiscovery