Foto: Pixabay.

Het Taiwanese Leger moest afgelopen zondag z’n gevechtsvliegtuigen in allerijl de lucht insturen, en z’n luchtverdedigingsraketsystemen activeren nadat een vloot van 39 Chinese gevechtsvliegtuigen, inclusief een bommenwerper, waargenomen werden binnen de Luchtverdedigingsidentificatiezone (ADIZ).

De vliegtuigen omvatten tientallen J-10 en J-16 gevechtsvliegtuigen, een Xian H-6 bommenwerper en diverse Y-8 en Y-9 militaire transportvliegtuigen. Het was het grootste aantal sinds oktober, toen op één dag 56 vliegtuigen de luchtverdedigingsidentificatiezone binnendrongen. Op 5 oktober 2021 verscheen in de Global Times nog een artikel waarin staat dat oorlog “elk moment” kan uitbreken. Op 3 oktober vorig jaar waarschuwe de Taiwanese Minister van Buitenlandse zaken dat zijn land zich voorbereidt op oorlog met China.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Als men kijkt op de Twitterfeed van het Leger van de ‘Republiek China‘ (Taiwan) dan ziet men dat bijna dagelijks vliegtuigen van het ‘Chinese Volksbevrijdingsleger’ het luchtruim van Taiwan schenden. China wil de volledige controle over het eiland, en bereidt al maanden een militaire invasie voor.

Nog eens voor de duidelijkheid: Taiwan heet officieel ‘Republiek China’ en China heet officieel ‘Volksrepubliek China’. Na de coup door Mao Zedong in 1949, waarna hij de ‘Volksrepubliek China’ uitriep, vluchtte de regering van China naar het eiland Taiwan, waar de Republiek China, die voorheen heel het vasteland inclusief het eiland Taiwan omvatte, bleef voortbestaan. De ‘Volksrepubliek China’, onder leiding van Xi Jinping, wil nu het eiland Taiwan volledig onder de controle brengen van de Chinese Communistische Partij, desnoods met geweld. Xi beweerde recent nog dat de bevolking van Taiwan “reikhalzend” zou uitzien naar de “vereniging met het moederland”. Indien die invasie van start gaat, zullen daar ongetwijfeld andere landen bij betrokken raken, wat kan uitmonden in een nucleaire oorlog in Azië.

Bron: RT