Foto: Pixabay.

De Oekraïense krant Vesti (de grootste van het land) heeft vandaag een meer dan 20 pagina lang pamflet gepubliceerd van de hand van de Oekraïense regering. Daarin worden burgers verteld wat ze moeten doen in geval van oorlog en bombardementen.

In het voorwoord verzekerden de auteurs dat het leger van Oekraïne in staat is om elke mogelijke “agressie” af te slaan. Maar toch werd advies gegeven over wat men zoal moet doen wanneer vijandelijkheden losbarsten, er bombardementen komen en Rusland het land binnenvalt. De burgers werden verteld hoe ze zich moeten gedragen in een conflictgebied of een noodsituatie, waarbij ze omgeven zijn door brandende gebouwen. Ze worden aangemaand om informatie over hun bloedtype en gezondheid bij de hand te houden; niet te spreken met vreemdelingen en onmiddellijk het gebied te verlaten indien er militair materieel of mensen met wapens verschijnen.

Indien er bombardementen zijn, moeten ze op de grond gaan liggen met het gezicht weg van de explosie en zich met kledij of handen afschermend. Het wordt Oekraïense burgers afgeraden militaire of camouflagekledij te dragen, en geen provocerende symbolen te dragen.

Verder wordt aangemaand om na te denken over vluchtlocaties, schuilkelders, etc, alsook het inslaan van een voorraad water, lang houdbaar voedsel, EHBO spullen, medicijnen, zaklampen, kaarsen,… Ook worden brandblussers aanbevolen en een alternatieve manier om zich te verwarmen indien de verwarming uitvalt tijdens koud winterweer.

Bron: RT