USS Harry S. Truman. Foto: Pixabay.

De VS en het VK zijn nu begonnen met de evacuatie van hun ambassades in Oekraïne. De wapenleveringen aan Oekraïne gaan verder. Nadat het VK reeds 2000 antitankraketlanceerders stuurde, samen met een groep soldaten om het Oekraïense leger te trainen met het gebruik van deze wapens; stuurt ook de VS opnieuw wapens. Verder is ook een Amerikaans vliegdekschip in Europa aangekomen voor een ‘verrassingsoefening’.

De evacuatie van de ambassades is nog geen volledige evacuatie, maar vooral het evacueren van familieleden van de diplomaten en een deel van het personeel.

Vanmorgen kwam de tweede levering van 80 ton niet gespecifieerde wapens in een reeks van nieuwe leveringen voor zo’n $200 miljoen. De VS overweegt ook om Mi-17 gevechtshelikopers van Russische makelij te sturen naar Oekraïne, welke voorheen in Afghanistan werden gebruikt.

Spanje stuurde de afgelopen dagen een mijnenjager en een fregat naar de Zwarte Zee, om er de NAVO vloot te versterken. Ze overwegen ook om gevechtsvliegtuigen naar Bulgarije te sturen. Ook de NAVO kondigde aan dat er extra militair materieel en gevechtsvliegtuigen naar Oost-Europa zullen worden gestuurd, en de troepen op ‘stand-by’ worden gezet.

Vandaag begint in de Middellandse Zee ook de 12-daagse militaire verrassingsoefening Neptune Strike ‘22, welke pas afgelopen vrijdagnamiddag werd aangekondigd op de lijst van komende oefeningen van de NAVO. De VS stuurde voor deze oefening het vliegdekschip USS Harry S. Truman naar Europa.

Later dit voorjaar, in maart – als er dan nog geen oorlog is uitgebroken – zal ook de NAVO-oefening ‘Cold Response’ plaatsvinden in Noorwegen, waarbij 35.000 troepen van 28 landen zullen deelnemen, en de USS Harry S. Truman ook zal betrokken zijn.

Vanmorgen raakte ook bekend dat Amerikaans president Biden overweegt om tot 50.000 troepen plus militair materieel naar de Russische grens in Europa te zenden. Men zou beginnen met ca. 5000 troepen, en dat aantal vertienvoudigen wanneer de situatie verergert.

Moskou waarschuwde gisteren nog dat het niet zal tolereren dat Kiev en het Westen een provocatie lanceren in Donbas en (inwonende) Russen zouden aanvallen. Gisteren waarschuwden verschillende woordvoerders van de separatisten in Donetsk en Luhansk dat Kiev wellicht een provocatie zal lanceren, waarna het antwoord op die provocatie als “de provocatie door Rusland” zal worden bestempeld, waarop de gevechten zullen escaleren.

Misschien zal de zogenaamde ‘black-out’ of de ‘cyberaanval’ (op financiële instellingen/ de toeleveringsketen) in Europa en de VS dan ook komen wanneer de situatie uit de hand begint te lopen, bvb. nadat het Westen reeds vernietigende sancties aan Rusland heeft opgelegd (zoals het loskoppelen van Rusland van het SWIFT betalingssysteem).

De situatie rond Oekraïne wordt duidelijk almaar explosiever.

Bronnen: RT (1) (2) (3), Ukrinform (1) (2), Liveuamap (1)