
Na de ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un in 2019, die abrupt werd beëindigd zonder een doorbraak, hoorden we relatief weinig van Noord-Korea. Kim Jong-un had bepaald dat sinds 2018 er geen nucleaire testen en testen met langeafstandsraketten meer zouden gehouden worden. Daar is sinds begin 2022 verandering in gekomen. Het land heeft deze maand reeds 7 rakettesten gehouden, waaronder een test met een hypersonische raket. De laatste was deze morgen: een test met een Hwasong-12 intermediaire ballistische raket – welke een grote kernkop kan vervoeren – (bereik: 4500 km) die in de ruimte werd geschoten en landde in de Oostzee. De raket kan onder meer de Amerikaanse legerbasis in Guam bereiken. De laatste test met die raket vond plaats in 2017 – ca. 5 jaar geleden.
Ondanks de zelfverklaarde stopzetting door Pyongyang van alle langeafstandrakettesten was dit de zevende test tot nu toe in 2022. Kim zei dat hij niet langer gebonden was aan dat moratorium nadat de besprekingen in 2019 waren vastgelopen, en Noord-Korea stelde deze maand voor om die testactiviteiten opnieuw te starten omdat de Verenigde Staten geen tekenen hadden getoond hun “vijandige beleid” te laten vallen.
“De afleiding van de wereld over andere zaken lijkt op dit moment in het voordeel van Noord-Korea te werken”, zo zegt Markus Garlauskas, senior lid van de denktank van de Atlantic Council en voormalig Amerikaanse nationale inlichtingenofficier voor Noord-Korea.
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei dat de recente golf van Noord-Koreaanse rakettests deed denken aan verhoogde spanningen in 2017, toen Noord-Korea meerdere kernproeven uitvoerde, zijn grootste raketten lanceerde en de VS – bij monde van Trump – dreigementen van “vuur en woede” uitte.


Bron: Reuters