Er werden de afgelopen maanden reeds heel wat beschuldigingen heen en weer geslingerd. Zowel Rusland als de VS beschuldigden elkaar reeds van het plannen van provocaties om de situatie rond Donbas te laten escaleren. Nu heeft de VS weer Rusland beschuldigd van het voorbereiden van een ‘voorwendsel om Oekraïne binnen te vallen’.

Rusland zou een “zeer grafische propagandavideo” voorbereid hebben, welke een fake aanval door Oekraïne tegen Rusland zou tonen. Volgens de VS zou dit beeldmateriaal vervolgens gebruikt worden om een inval in Oekraïne te rechtvaardigen. Perssecretaris van het Pentagon John Kirby zei dat de VS gelooft dat de Russische regering “plant om een valse aanval door Oekraïense militairen of inlichtingendiensten tegen Russisch soeverein grondgebied of tegen Russisch sprekende mensen in scène te zetten” om een “vals voorwendsel” te creëren voor een invasie.

“Als deel van deze fake aanval, geloven we dat Rusland een zeer grafische propagandavideo zou produceren, die lijken en acteurs zou omvatten die rouwende mensen zouden spelen, en beelden van vernietigde locaties, alsook militair materieel in de handen van Oekraïne of het Westen, zelfs tot het punt waarbij een deel van dit materieel eruit zal doen gezien worden alsof het door het Westen werd geleverd… tot uitrusting van Oekraïne.”

Deze beschuldiging door de VS komt echter nogal ongeloofwaardig over. Want het Westen heeft effectief militair materieel geleverd aan het Oekraïense leger, en doet niets anders dan vrachten laten toekomen met wapens en munitie. In november reeds bevestigde Kiev dat het Oekraïense leger Amerikaanse Javelinraketlanceerders in gebruik had genomen in de strijd tegen de ‘separatisten’.

De ambassade van Moskou in Washington heeft de beschuldigingen reeds vergeleken met de Amerikaanse beweringen in 2003 dat Irak biologische massavernietigingswapens had (wat achteraf een groteske leugen bleek te zijn).

Opvallend: de separatisten in Luhansk (deelgebied van Donbas) beweren dan weer dat Amerikaanse, Britse en Estse media “in scène gezette” beelden van Russische agressie zullen verspreiden en dat alle reeds geleverde Britse en Amerikaanse wapens al in Donbas (aan het front) aanwezig zijn…

Ook Rusland heeft reeds het Westen ervan beschuldigd een valse vlag provocatie te plannen, waarbij onder meer chemische wapens zouden ingezet worden. De Russische Minister van Defensie zei in december vorig jaar nog dat ‘Amerikaanse huurlingen’ een provocatie met chemische wapens aan het voorbereiden zijn.

Moskou zei toen dat er meer dan 120 medewerkers van Amerikaanse PMC’s (Private Military Companies) in de regio actief zijn, waar ze samenwerken met Oekraïense speciale eenheden. Er werden containers met “niet-geïdentificeerde chemische componenten” geleverd aan de steden Avdeevka en Krasny Liman in Donbas om provocaties te organiseren, zei Shoigu op 20 december tijdens de vergadering van het bestuur van het Ministerie van Defensie in Moskou, bijgewoond door President Vladimir Poetin.

De kans is natuurlijk groot dat het Westen effectief deze (chemische) aanval heeft gepland en op het punt staat deze ten uitvoer te brengen (door middel van onder meer Britse ‘instructeurs’ en Amerikaanse veteranen (private huurlingen) die in het land aanwezig zijn), en nu reeds op voorhand het beeldmateriaal dat Rusland daarover zal verspreiden als bewijs, afdoet als een ‘valse vlag provocatie’, door Rusland, als voorwendsel om Oekraïne binnen te vallen.

Indien de VS effectief een aanval met chemische wapens uitvoert in Donbas, dan zal Rusland zeker Oekraïne binnenvallen om de ‘Russische burgers’ in Donbas te beschermen, waarna de situatie snel kan en zal escaleren. Ondertussen heeft de VS ook 3000 troepen gestuurd naar de grens met Rusland, waarmee de VS volgens Moskou de spanning in Europa verder opdrijft.

Bron: CNN via ETH, Liveuamap, RT