In 2014 viel Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim binnen. Dat gebeurde in februari, vlak na de Olympische Winterspelen in Sochi. Dit jaar vallen er enkele data opvallend samen. Een overzicht.

Eerst en vooral: de kans bestaat dat het Westen inderdaad een provocatie zal in scène zetten om oorlog uit te lokken; maar de kans bestaat ook dat Rusland effectief plannen heeft om de situatie rond Donbas militair “op te lossen”, met of zonder provocatie van het Westen, net zoals ze dat gedaan hebben in Georgië in 2008, met het gebied Zuid-Ossetië. Rusland heeft in 2014 eveneens de Krim geannexeerd, “om de Russische mensen op dat schiereiland te beschermen, en omdat ze dat zelf zouden hebben gewild via een referendum.

Anno 2014:

  • De Olympische Winterspelen in 2014 vonden plaats in Sochi, in Rusland, van 7-22 februari.
  • Op 23 februari, de dag nadat de spelen waren geëindigd, zei Poetin dat “we moeten beginnen om de Krim terug naar Rusland te brengen.”
  • Op 27 februari namen gemaskerde Russische troepen het Parlement van de Krim over, waarna een pro-Russische regering werd geïnstalleerd.
  • Op 16 maart werd een referendum gehouden, en dezelfde dag nog werd de onafhankelijkheid van de Krim van Oekraïne verklaard.
  • Poetin ondertekende op 18 maart het verdrag waarbij de Krim bij Rusland geannexeerd werd, en het Russische leger z’n aanwezigheid op het schiereiland drastisch opvoerde.

En nu anno 2022, bijna exact 8 jaar later, als de spanningen aan de Oekraïense grens nog nooit zo hoog waren:

  • De Olympische Winterspelen in 2022 vinden plaats in Peking, van 4-20 februari.
  • De enorme militaire oefening ‘Union Resolve’ 2022, die gezamenlijk door het leger van Rusland en Wit-Rusland op Wit-Russisch grondgebied wordt gehouden – met 30.000 Russische troepen en de inzet van een enorm arsenaal militair materieel (incl. S-400 luchtafweersystemen), eindigt eveneens op 20 februari….

Wat zal er na 20 februari gebeuren?