Terwijl het Westen met stoere taal suggereert dat men Rusland- als het Oekraïne ‘binnenvalt’ – zware sancties zal opleggen door onder meer het land van het SWIFT betalingssysteem los te koppelen, beseft de gewone man niet dat dit wellicht een afleidingsmanoeuvre is, met als doel een bankencrisis uit te lokken in Europa. De kans bestaat daarbij dat de ‘cyberpandemie’ dan in scène wordt gezet, of een zogenaamde “Russische cyberaanval” op Europese financiële instellingen, om het geheel mooi toe te dekken.

De Europese banken beschrijven de mogelijke loskoppeling van Rusland van SWIFT als een “atoombom” voor de industrie, omdat het de terugbetaling van schulden zou beletten. Volgens onderzoek van JPMorgan lopen Europese banken met dochterondernemingen in Rusland het meeste risico bij economische beperkingen.

De studie zei dat een handvol hypotheekverstrekkers, waaronder UniCredit, RBI, de Franse Societe Generale en ING uit Nederland, een opmerkelijke blootstelling aan het land hebben. Uit gegevens van de Bank for International Settlements (BIS) blijkt dat Italiaanse en Franse banken in het derde kwartaal van 2021 elk ongeveer $ 25 miljard aan uitstaande vorderingen in Rusland hadden. Oostenrijkse banken hadden $ 17,5 miljard, terwijl Amerikaanse banken ongeveer $ 14,7 miljard verschuldigd waren.

De blootstelling van buitenlandse banken aan Rusland is meer dan gehalveerd sinds de VS en de EU in 2014 anti-Rusland sancties invoerden, blijkt uit BIS-gegevens. Destijds had het internationale betalingssysteem SWIFT geweigerd te overwegen Rusland van zijn diensten te schrappen als reactie op ontvangen oproepen.

De hernieuwde dreiging om Rusland af te sluiten van het betalingsnetwerk, dat wereldwijde financiële overboekingen afhandelt en wordt gebruikt door meer dan 11.000 financiële instellingen in meer dan 200 landen, is echter een grote zorg voor internationale banken.

Heinrich Steinhauer, die de Duitse hypotheekverstrekker Helaba in Moskou vertegenwoordigt, legde echter uit dat een dergelijke stap zou neerkomen op een gigantisch programma voor schuldkwijtschelding door betalingen te verbieden. Hij beschreef het als een ‘soort atoombom’ en zei: “Voor velen zou dit een catastrofe zijn. Voor velen in de Europese Unie en Rusland, en in mindere mate voor de VS omdat de economische banden minder zijn.”

Ook zou Europa direct compleet afgesneden worden van Russische olie en gas, waardoor de energiecrisis in Europa nog zal verergeren. De zogenaamde strafmaatregel tegen Rusland zal dus in Europa zware gevolgen hebben, indien die wordt uitgevoerd.

Bron: RT