Defconlevel.com meldde op 9 februari dat de mate van paraatheid van de Krijgsmacht van de VS (Defense Readiness Condition – DEFCON) voor het Europees Commando opgeschaald werd van 3 naar 2, de op één na hoogste staat van paraatheid. Op 6 december 2021 werd het niveau reeds opgeschaald van 4 naar 3. Het algemene niveau van het Centrale Commando blijft op 3.

DEFCON 2 wordt omschreven als ‘SNEL TEMPO’, de “volgende stap naar nucleaire oorlog”. Het leger is in staat om in minder dan 6 uur zich te ontplooien en zich in te zetten in de strijd.

Niveau 2 werd officieel slechts twee keer gebruikt in de Amerikaanse geschiedenis: tijdens de Cubacrisis (voor de luchtmacht) en in 1991 tijdens de Eerste Golfoorlog, voor de openingsfase van Operatie Desert Storm.

Bij DEFCON 1 geldt er de hoogste staat van paraatheid en kan er op elk ogenblik nucleaire oorlog uitbreken, of is die reeds uitgebroken.

Verschillende landen manen hun burgers aan om dringend Oekraïne te verlaten, vanwege de zogenaamde ‘hoge dreiging’. Ook de Wereldbank heeft z’n personeel uit Oekraïne weggehaald.

Opvallend: ondertussen is de Doema in Rusland bezig met een resolutie te ontwerpen om de onafhankelijkheid van de ‘bezette’ republieken Luhansk en Donetsk in Oekraïne te erkennen. Tegelijk sluit Moskou niet uit dat er in de zelfverklaarde republieken in Donbas provocaties zullen komen, in het bijzonder door “onafhankelijke spelers” in Oekraïne.

Het Ministerie van Defensie van het VK zei dan weer dat “de aanval op Oekraïne” (door Rusland) zonder waarschuwing kan gebeuren.

Bron: Defconlevel