oorlog

Escalatie aan de frontlinie in Donbas, “bevolen door President Zelensky”

Sinds deze morgen zijn er zware beschietingen langs de contactlijn (of de frontlinie) in Donbas. Beide zeiden beschuldigen elkaar van beschietingen en het schenden van de wapenstilstand. Er wordt geschoten met zware artillerie, en er worden video’s op sociale media gepost waarop zware ontploffingen te horen zijn. Een treindepot, enkele woningen en een kinderdagverblijf werden reeds getroffen door inslaande granaten. De zelfverklaarde republieken Donetsk en Luhansk spreken van een “dramatische escalatie”.

Volgens het hoofd van de Volksmilitie van de zelfverklaarde ‘Volksrepubliek van Luhansk’ is de escalatie begonnen aan Oekraïense zijde na het bezoek van President Zelensky gisteren aan Mariupol, naar aanleiding van de ‘Dag van de eenheid’.

“De aangaande verergering van de situatie is verbonden met Zelensky’s bezoek aan de zone van de zogenaamde ‘Joint Forces Operation’ (de militaire operatie van Kiev in Donbas). Na zijn vertrek begon het artillerievuur langs de hele frontlinie. Vandaar gaf de President van Oekraïne persoonlijk instructies om het conflict te escaleren.”

Yan Leshchenko, hoofd van de Volksmilitie van Luhansk.

De strijdkrachten van de zelfverklaarde Republiek Donetsk hebben toen het vuur geopend richting de Oekraïense strijdkrachten, als antwoord op de bombardementen, zo beweerde Oleg Nikitin, een woordvoerder van de (zelfverklaarde) Volksrepubliek Donetsk.

Opvallend: deze namiddag bracht President Zelensky ook een bezoek aan de Oekraïense troepen aan de frontlinie.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zei vandaag dat de situatie in Oekraïne op elk moment kan veranderen “van moddergooien naar een vuurstorm”:

“Het risico van te bewegen van moddergooien naar gevolgen die een nieuw uitbreken van oorlog zouden veroorzaken in de onmiddellijke nabijheid van onze grenzen, loert steeds om de hoek.”

Dmitr Peskov, woorvoerder van het Kremlin

Poetin zei gisteren dat er “een genocide” aan de gang is in Donbas, wat door het Westen werd gezien als een voorwendsel van Poetin om Oekraïne binnen te vallen. Hij moet ook nog steeds de resolutie bekrachtigen die door de Doema (het Russisch Parlement) aan hem werd overhandigd om de onafhankelijkheid van de republieken Donetsk en Luhansk (in Donbas) te erkennen, en lijkt daarover te aarzelen. De resolutie werd reeds door de overgrote meerderheid van de Doema goedgekeurd. Wit-Rusland zei reeds dat zij dit ook willen doen, maar enkel samen met Rusland.

Ondertussen zei de Amerikaanse Defensiesecretaris dat ze een ‘cyberaanval’, ‘gefabriceerde activiteiten’ en desinformatiecampagnes’ verwachten vóór een effectieve “aanval”. De Secretaris van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van het VK zei dan weer dat de door Rusland beweerde ongewone activiteit van het Oekraïense leger in Donbas een regelrechte poging is om een voorwendsel te creëren om Oekraïne binnen te vallen. Het Kremlin beweerde namelijk dat er grootschalige Oekraïense troepenbewegingen werden vastgesteld nabij Donetsk en Luhansk. Het Westen beweert ook dat er reeds 7000 extra Russische troepen aan de Oekraïense grens zijn bijgekomen, en dat alles klaar zou staan voor een invasie.

Hoe dan ook zal er een provocatie of escalatie komen, waarna Rusland effectief Oekraïne zal binnenvallen “om de Russisch sprekende bevolking te beschermen” in de zelfverklaarde republieken. Dan komen de zware sancties tegen Rusland, waarna Rusland weer terugslaat en de situatie geleidelijk aan verergert…

Bronnen: RT, Liveuamap, TASS (1) (2) (3)

1 reactie

  1. Vooralsnog ga ik ervan uit dat er geen oorlog uitbreekt omdat Poetin zich weet te beheersen. Het volgende probleem dat zich dan aandient is Noord Korea. De laatste raketproeven van tien dagen geleden hebben getoond dat Noord Korea nu over hypersonische raketten beschikt (snelheid 6000 km per uur) die op stratosferische hoogte vliegen waarmee de Amerikaanse westkust en nog iets verder kunnen worden geraakt. Raketten van dat soort kunnen niet door het Amerikaanse verdedigingssysteem worden tegengehouden. Als een of twee raketten op Amerikaanse steden vallen zal de wereld zo in angst zitten dat de Oekraïne als een rijpe appel in de schoot van Rusland valt – want Europa zal daar niet tegenin durven gaan en de VS zal een toontje lager hebben leren zingen (Pjongjeng zal natuurlijk verwoest zijn door een Amerikaanse raket).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: