Wie in tijd van crisis, wanneer de gas en elektriciteit uitvallen of onbetaalbaar worden, niet beschikt over een petroleumstel of een kampeergasvuur om op te koken, kan uiteraard net zoals mensen in arme landen gebruik maken van een energiebron die alomtegenwoordig is: hout. Ook wie in de winter op de houtkachel zou koken, moet in de zomer zoeken naar een alternatief. Het goedkoopste is dan eigenlijk koken op hout (twijgjes en kleine takken). Twijgjes en takjes zijn overal wel te vinden. In dit artikel geven we een paar voorbeelden over hoe men zelf een kooktoestel kan maken. Uiteraard zijn deze toestellen allemaal voor buiten (evt. onder een afdak).

De eerste video (Engels gesproken, maar visueel voor iedereen begrijpbaar) toont hoe een zogenaamde ‘rocket stove’ of ‘raketfornuis’ wordt gemaakt van één groter en twee kleinere blikken. Dit type kookstel staat erom bekend zeer veel warmte te geven. Is ook makkelijk bij te vullen. Wordt best buiten gebruikt op een verhoog.

Een gelijkaardig type fornuis, maar dan met betonnen bouwstenen:

Dan één uit gestapelde bakstenen:

En deze video toont hoe men een meer eenvoudig kookstel kan maken van een enkel blik. Bij voorkeur wordt dan nog een houder gebruikt om uw kookpot op te zetten, zodat die wat van de vlam verwijderd is. De persoon in de video gebruikt een speciaal mes om zijn gaten in zijn blikken te maken, maar men kan dit perfect ook met een stevig ander mes doen (of met een boormachine).

Advertentie