Naast de vele andere kooktoestellen die wij reeds voorgesteld hebben (petroleumstel, kampeergasvuur, bakstenen fornuis op houtjes,…) heb je ook een wat geavanceerder en luxueuzer toestel: de Kamado barbecue of oven. Dit is – in tegenstelling tot een klassieke barbecue – een keramische barbecue met deksel, waardoor je het ook als oven kunt gebruiken om brood, pizza of koeken in te bakken… Enig nadeel: er hangt een prijskaartje aan, het weegt vrij zwaar en je hebt er wat plaats voor nodig (buiten). Het kan winter en zomer gebruikt worden.

Bij metalen barbecues gaat er veel hitte verloren via het metaal, of indien zonder deksel, zelfs gewoon in de open lucht. Ze verslinden vrij veel houtskool om slechts wat vlees te grillen… De keramische barbecue echter, houdt veel beter de warmte vast, is een heel stuk zuiniger en kun je veel langer (tot 8 uur op 110°C) laten branden zonder bij te vullen. De warmte wordt veel gelijkmatiger verdeeld. Men hoeft gewoon het reservoir te vullen in het begin. Als men gedaan is met koken of bakken: het vuur doven en de ongebruikt kolen kan men de volgende keer opnieuw gebruiken. Uw Kamado aansteken kan met een aanmaakblokje (te vinden in o.a. de Action).

Door de constructie, met een keramische binnenring en de mogelijkheid om de zuurstoftoevoer te regelen, kan men perfect de temperatuur regelen, die wordt afgelezen op de meter. Zo kan men perfect de barbecue op 200° brengen om bijvoorbeeld brood te bakken. Bij het bakken van brood moet men een kommetje water zetten op het hitteschild (de twee halve ronde stenen platen).

Lees hier meer over brood bakken in een Kamado.

Keramische barbecues heb je in diverse merken: Big Green Egg, Colombus Kamado, Yakiniku,…. Colombus Kamado is een stuk goedkoper, maar moet niet onderdoen voor duurdere merken. Ze zijn er in diverse formaten. De goedkoopste is de Classic Compact Grey Kamado. Kijk best wat uw gezinssituatie is; voor hoeveel personen u de barbecue nodig zal hebben; en uiteraard uw budget.

Kamado barbecues kun je onder meer bij Amagard vinden. Voordeel is dat men hier bij sommige toestellen een gratis starterspakket krijgt (zak houtskool, regenhoes, pizzasteen (ook om brood op te bakken),…). Ook op Bol.com kun je zo’n ovens vinden.

Nog de voordelen op een rijtje (door Big Green Egg):

 • De gerechten zijn mals en sappig en krimpen nauwelijks.
 • Voor het aansteken is geen vloeibare brandstof nodig.
 • De is in hooguit 20 minuten klaar voor gebruik.
 • De dikke keramische wanden houden de hitte vast en stellen u in staat de temperatuur te regelen.
 • De hitte wordt gelijkmatig verdeeld: uw BGE kent geen “hot spots”.
 • De BGE verbruikt heel weinig houtskool: niet opgebrande kolen kunnen opnieuw gebruikt worden.
 • U hoeft tijdens het koken geen extra houtskool bij te vullen.
 • Zelfreinigend.
 • Geen water betekent geen geknoei met reinigen.
 • Fraai, decoratief en uniek.
 • Kan onder alle weersomstandigheden gebruikt worden.
 • Is niet aan roest of slijtage onderhevig.

De Kamado werkt op houtskool. In uiterste noodsituaties kun je dit zelf maken door bvb. ’s winters in uw houtkachel een blikken doos te stoppen, met gaatjes in en opgevuld met blokjes kwalitatief hout (bvb. eik, beuk,..) dat men bvb. in het bos heeft geraapt. Zo een paar uur laten zitten in uw brandende kachel, en je hebt houtskool! Maar best is toch gewoon wat zakken inslaan.