Energiecrisis

Gaskraan dicht na 31 maart? EU weigert in te gaan op eis van Rusland om gas in roebel te betalen

Rusland zei dat het tegen donderdag 31 maart praktische regelingen zou treffen voor buitenlandse bedrijven om hun gas in roebel te betalen, waardoor de kans op verstoringen van de bevoorrading groter wordt, aangezien westerse landen tot nu toe de vraag van Moskou naar een valutawissel hebben afgewezen. Duitsland, dat grotendeels afhankelijk is van Russisch gas, bevestigde vandaag dat het de levering niet zal betalen in roebel. De kans dat de gaskraan dichtgaat wordt daarmee vrij groot. De gasprijs ging alvast weeral de hoogte in…

“Niemand zal gratis gas leveren, het is gewoon onmogelijk en je kunt het alleen in roebels betalen”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov dinsdag tegen verslaggevers. De voorzitter van de Russische Eerste Kamer, Valentina Matviyenko, zei dat Moskou klaar is als Europa zou weigeren Russische energie te kopen en de leveringen zou kunnen omleiden naar onder meer Aziatische markten, meldde het persbureau TASS.

Peskov zei dat, in overeenstemming met een deadline van 31 maart die door Poetin is vastgesteld voor de roebelbetalingen, “alle modaliteiten worden ontwikkeld zodat dit systeem eenvoudig, begrijpelijk en haalbaar is voor gerespecteerde Europese en internationale kopers.” Europa ontvangt ongeveer 40% van zijn gas uit Rusland. De invoer bedroeg vorig jaar zo’n 155 miljard kubieke meter (bcm).

De vraag van Poetin heeft de angst aangewakkerd in Duitsland, de topeconomie van Europa die sterk afhankelijk is van Russisch gas, over mogelijke verstoringen en de impact op industrieën en huishoudens als nutsbedrijven niet in roebel betalen.

Zonder Russische bevoorrading zou de Duitse economie te maken krijgen met “enorme schade, die zo mogelijk vermeden moet worden”, zei Leonhard Birnbaum, CEO van E.ON, op de Duitse televisie. Hij zei dat het land drie jaar nodig had om onafhankelijk te worden van Russisch gas. In geval van verstoring, zei hij dat de Duitse gasnetbeheerder de voorkeur zou geven aan verwarming voor huizen boven industrieel gebruik, zodat energieverslindende fabrikanten zoals staalproducenten de eerste last zouden dragen van eventuele leveringsbeperkingen.

Duitsland heeft reeds benadrukt niet in roebel te zullen betalen. In geval dat de Russische gaskraan dicht gaat betekent dit ongetwijfeld: de stopzetting en instorting van de Duitse economie…

Wie vandaag nog op gas verwarmt: je hebt nog steeds de tijd om alternatieven te zoeken…

Bron: Reuters

1 reactie

  1. Gek dat onze regeringen in Europa bezig zijn met crisis beheersing en crisis reductie..
    onze leiders zijn vol domheid en verblind door onzichtbare dingen zoals een virus, een co2 probleem, een klimaatverandering, de ijskappen.. allemaal zaken die ver buiten een waarnemingsvermogen liggen.. de leiders zijn niet meer de kapiteins op het schip.
    Het zijn parasieten die uit perverse prikkels en bonussen gemotiveerd worden, danwel gechanteerd zijn door hele foute handelingen bij de inauguratie van hun ambt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: