Survival tips

SURVIVAL TIPS: Hoe zelf duiven vangen in tijden van hongersnood?

Tot nu toe hebben we een hele reeks zogenaamde ‘prepping tips’ gegeven, om u voor te bereiden op calamiteiten: tips over verlichting, verwarming en kooktoestellen, voedselvoorraad, moestuinieren, watervoorziening enz. Maar nu zullen we survivaltips geven: hoe te overleven van wat de natuur te bieden heeft. Want naast zelf telen en voorraden inslaan kan men ook teruggaan naar de wildvangst, zoals onze voorvaderen deden, om aan voedsel te geraken. Het is algemeen geweten dat gedurende de voedselcrisis tijdens WOII en kort daarna, vlees zeer schaars werd. In de winkels werd toen verplicht “eenheidsworst” verkocht, die bekend stond om zijn slechte kwaliteit. Ook was er het “regeringsbrood” dat evenzeer van slechte kwaliteit was (doordat het inlandse graan waarvan het gemaakt werd, slecht van kwaliteit was; en er bovendien aardappel- of peulvruchtenmeel in verwerkt was; waardoor het brood klef en zuur smaakte). Bovendien waren die zaken allemaal nog eens sterk gerantsoeneerd. Vanaf juli 1942 kon men in België maximaal 20 gram vlees per persoon per dag bekomen. Het is bekend dat mensen dan hun toevlucht namen tot alles wat ze konden vangen in het wild. Mensen vingen op straat rondlopende katten, en slachtten en bereidden die als konijn. Ook werden spreeuwen gevangen, of ander gevogelte, om toch maar wat vlees binnen te krijgen.

Wij kunnen uiteraard onze toevlucht nemen tot vlees in blik dat we hebben ingeslagen. Maar dat vlees is doorgaans ook niet van al te beste kwaliteit (zoals Frankfurter worsten enz.). Wie dan in tijden van grote crisis en voedselschaarste een goedkoop (gratis) mals stukje vers echt vlees wil, zal daar zelf voor moeten zorgen.

Dit artikel is bedoeld voor mensen die hier écht interesse in hebben, die niet vies zijn om een dier te slachten en te kuisen (beenhouwerswerk) en daartoe ook de ruimte hebben (best een tuin). We zullen het houden bij het makkelijkste: het vangen van duiven.

LET OP: Onderaan het artikel wordt een beschrijving gegeven van het slachten en kuisen van een dier. Niet voor gevoelige lezers.

Welke soorten?

In België en Nederland zijn houtduiven bestempeld als jachtwild. Die zijn niet beschermd, en daar mag op gejaagd worden in het jachtseizoen, ook buiten het jachtseizoen in het kader van schadebestrijding. Stadsduiven (afstammelingen van verdwaalde sportduiven, die op hun beurt gekweekt werden uit rotsduiven) zijn in Nederland en België in het geheel niet beschermd, en mogen dus ook gevangen en gedood worden; het hele jaar door. Nadeel is dat die minder proper zijn, maar ook meestal niet in tuinen opduiken. De duivensoort die doorgaans in tuinen op bezoek komt, is meestal de houtduif.

Dan heb je ook nog patrijs, fazant en wilde eend die als jachtwild erkend zijn (en dus niet beschermd). Andere duivensoorten en vogelsoorten zijn in principe beschermd. Uiteraard zal men in tijden van hongersnood wat losser omgaan met deze wetjes en regeltjes (een mens is oneindig méér waard dan gelijk welk dier; en dieren zijn er ten dienste van de mens en niet omgekeerd). Gebruik dus de val pas als er effectief hongersnood is. In de handel zijn allerlei vallen te koop, maar omdat die nogal duur kunnen zijn, zullen we tonen hoe men zelf eenvoudig een val kan maken.

Hoe maak je de val?

Wat heb je nodig:

 • stevig kippengaas met gatengrootte van ca. 2x2cm
 • plastic dekseltje (om het lokvoer op te leggen)
 • roestvrij ijzerdraad
 • kniptang
 • plank
 • plastic lokduif
 • nylon draad
 • een voorraadje droge maïs

Knip twee stukken gaas uit van 34 x 23 cm; deze dienen als zijkant van de kooi. Verder ook een stuk van 30 x 26 cm. Dit is de valdeur.

Knip vervolgens een stuk uit van 100 cm x 114 cm. Plooi nu met behulp van de plank de zijkanten, eerst op 34 cm breedte, dan 23 cm breedte, dan weer 34 cm breedte (en het resterende stuk is dan weer 23 cm breed). Nu heb je je kooi. Bevestig met behulp van ijzerdraad op zo’n 25 cm naar binnen toe het eerste stuk gaas van 34 x 23 cm. Plaats in de kleine ruimte dan een plastic lokduif en maak die vast met ijzerdraad.

Maak de zijdelingse naad van de kooi dicht met ijzerdraad. Maak de ruimte voor de lokduif dicht met het tweede stuk gaas van 34 x 23 cm. Bevestig vervolgens de valdeur naar de binnenkant toe, aan de bovenzijde van de kooi. Zorg dat die mooi kan open en dicht bewegen.

Zo is de valdeur dicht.
Zo klapt de valdeur naar binnen open.

Maak nu een opening in de bovenkant van de kooi, om langs daar de gevangen duif uit te kunnen halen. Neem nu het rechthoekig plastic deksel en maak daar 4 dubbele gaatjes in. Bevestig dit vervolgens aan de onderkant van de kooi. Hier komen de graantjes of maïskorrels, die dienen als lokvoer.

In het compartiment rechts kan men een plastic lokduif stoppen.

Plaats dan boven het gat een deksel, met een stukje gaas dat 1 hokje breder is dan de opening. Maak die dan vast met ijzerdraad, zodat die als een deurtje kan geopend worden. Maak die dan dicht met ijzerdraad of een klemmetje of iets dergelijks. De kooi is nu bijna klaar.

Maak aan een klein stukje ijzerdraad waar u een oogje hebt in gemaakt, nylondraad vast. Steek die door het gaas zoals op de foto’s. De duif zal tegen die draad lopen terwijl hij naar het voederplankje gaat, en zo zal de valdeur dichtvallen. Bevestig die nylondraad vervolgens aan het uiteinde van de valdeur in geopende toestand (los dan de draad, zodat u die kunt bevestigen). Span de draad op, zodat de valdeur geopend wordt. Desnoods wat extra aanspannen (maak pas dubbele knobbel als de nylondraad de perfecte lengte heeft). De val is klaar.

Als u de val in de tuin plaatst, met wat lokvoer op het dekseltje (maïs is best), dan kunt u een duif vangen. De duif gaat de kooi binnen, loopt richting de maïs en botst tegen de nylon draad. Het ijzerdraadje, waar de draad aan vast hangt, schiet uit het gaas, en de valdeur klapt dicht. De duif zit gevangen. Indien er een andere vogel in gevangen wordt, kunt u die weer vrijlaten (of ook opeten indien u echt grote honger hebt). Laat de kooi een aantal dagen staan, en wees geduldig. De vogels moeten eerst wennen aan de kooi. U kunt ook wat maïskorrels rond de kooi strooien.

De val zal ook best werken in het jachtseizoen (dus herfst/winter), wanneer de duiven minder voedsel tot hun beschikking hebben en grotere honger hebben. Dan zullen ze sneller gelokt worden door de maïs.

Hoe een gevangen duif slachten en kuisen?

Als u in tijd van hongersnood een duif hebt gevangen, zult u die natuurlijk niet weer vrijlaten. Dan moet die geslacht en gekuist worden.

Wat heb je nodig?

 • houten blok
 • propere snijplank
 • handbijl
 • scherp mes

Een duif slachten gaat in principe net zoals het slachten van een kip. Wie hier reeds ervaring mee heeft, behoeft deze verdere uitleg niet.

Op het deksel van de kooi bovenaan; zorg dat de duif niet ontsnapt. Men neemt de duif in beide handen (best met handschoenen aan). Nu moet men snel handelen. Best is om het dier reeds te verdoven/ te verlammen door in een zeer snelle beweging de nek te breken, door de nek om te wringen. Zo is er minimaal lijden. Leg het dier nu met z’n kop op het houten blok en hak er met de handbijl de kop af. Draag in dit geval best handschoenen en let op uw vingers. Laat het dier leegbloeden boven een in de grond gemaakt putje. Als er geen bloed meer uit druipt, begin het dan te pluimen. Snij de uiteinden van de vleugels en poten eraf. Maak vervolgens een snede in het buikvlies, onder het borstbeen, zodat de ingewanden zichtbaar worden. Stop uw hand onder het borstbeen en trek er de ingewanden uit. Zorg dat ook de krop (waarin graan zal zitten) wordt verwijderd; en let op voor de cloaca. Spoel uitwerpselen weg, en snij die cloaca er eventueel uit. Als alles verwijderd is: nog eens goed uitspoelen onder de kraan. Dan is het dier klaar om te worden bereid volgens uw keuze. Zorg dat het vlees goed doorbakken wordt.

Smakelijk!

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: