Sommige mensen hebben misschien reeds jaren geleden een voorraad ingeblikt voedsel ingeslagen. Indien men geen roulatiesysteem had, zijn die blikken misschien reeds een aantal jaar over datum. Is dit een probleem? Moet men die blikken dan weggooien?

Neen. Voedsel in blik blijft in principe nog vele jaren na het vervallen van de houdbaarheidsdatum goed. Er staat op het blik immers: ‘ten minste houdbaar tot…’. Dus daarna is het ook nog houdbaar. Voedsel in blik kan tot 50 jaar na die datum goed blijven, soms zelfs langer. De smaak en de kleur kan misschien wat achteruit gaan, maar het voedsel blijft eetbaar. Pas als het blik gaat lekken, of bol komt te staan, is het voedsel in het blik bedorven en moet men het weggooien. Ook bij ingedeukte blikken is het oppassen, omdat bij sommige voedingswaren de conserveringscoating aan de binnenzijde beschadigd kan zijn. Dit vormt ook een mogelijk risico. Best is om bij blikken die over datum zijn, eens te ruiken en te proeven van het voedsel. Indien nog OK, kan men het gerust opwarmen en opeten.

Hetzelfde geldt ook voor voedsel in bokalen. Indien het deksel niet bol staat is het nog steeds eetbaar. Best is om ingeblikte en ingemaakte voedingswaren op een koele en droge plaats te bewaren, waar weinig temperatuurschommelingen zijn.

Droge voedingswaren zoals rijst, pasta, enz. zijn in ook zeer lang na datum houdbaar.

Drinkwater in flessen waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden giet men best eens door een goede waterfilter, omdat er bacteriële groei kan hebben plaatsgehad, en het plastic mogelijks chemische stoffen kan hebben afgegeven aan het water. Bij glazen flessen heb je dat laatste uiteraard niet.

Bron: voedingscentrum.nl ; prepz.nl; ahealthylife.nl

Advertentie