Het Chinese Volksbevrijdingsleger van het ‘Oostelijk Theater Commando’ heeft afgelopen weekend het eiland Taiwan omsingeld en een grootschalige militaire ‘invasieoefening’ gehouden waarbij de luchtmacht, de marine, conventionele rakettroepen en andere takken van het leger bij betrokken waren.

Tijdens de oefening werd het vliegdekschip Liaoning ten oosten van het eiland gestationeerd en een heel aantal andere oorlogsschepen ten westen van het eiland. Ook waren er tientallen gevechtsvliegtuigen bij betrokken. De oefening was slechts een ‘gedeeltelijke repetitie’ van mogelijke echte actie, zo zei een Chinese militaire expert aan de Global Times.

Opvallend: niet lang na de grootschalige militaire oefeningen in Rusland en Wit-Rusland in februari, begon de Russische invasie in Oekraïne. Staat de invasie van Taiwan voor de deur? Ook een oorlog tussen Israël en Iran lijkt dichterbij te komen, met de momenteel lopende grootste militaire oefening ooit in Israël.

De tekenen dat WOIII echt niet meer veraf is, worden almaar duidelijker. Net zoals tijdens WOII zal het bijna simultaan op verschillende plekken in de wereld beginnen.

Bron: ETH