Rijst en bonen zijn zaden. Zolang die droog (en luchtdicht) bewaard worden hebben die een welhaast onbeperkte bewaartijd. Men heeft zaden die in meer dan 2000 jaar oude graven in het Midden Oosten waren mee begraven proberen te laten ontkiemen, hetgeen bij 15% van die zaden is gelukt. Dat betekent dat zaden een mechanisme hebben dat ze tegen bederf beschermt. Dat blijkt ook wel, als je bruine/ongepelde rijst in kokend water stopt, dan – zelfs na geruime tijd – bevalt het niet echt goed. Maar er is een oplossing.

Als je rijst of bonen voor laat weken dan ‘denken’ de zaden dat ze mogen ontkiemen. Ze zwellen op en een verbazingwekkende fabriek treedt in werking waardoor de samenstelling van het zaadje zodanig wijzigt dat van een metamorfose gesproken kan worden. En dan, na drie dagen zie je een spruitje verschenen dat de nieuwe plant moet worden. Op grond van dat principe zetten we de bonen en de rijst in water op kamertemperatuur. Reeds na 24 uur is de metamorfose zo ver gevorderd dat we de rijst of de bonen kunnen gaan koken. Zodra het water kookt op een zacht pitje zetten en na een half uur is de rijst gaar of de bonen. Als je bij de rijst de hoeveelheid vocht goed hebt gedoseerd is al het vocht in de rijstkorrels ingetrokken. Het verschil is onmiddellijk merkbaar. Het is een weldaad voor de maag. Het inweken mag trouwens ook langer duren dan 24 uur. Dus we hoeven niet met een stopwatch klaar te staan.

Enkele kanttekeningen: De bonen mogen niet in hun eigen vocht worden gekookt, want daar zitten gifstoffen in (dus na het weken, het water vervangen). Het vocht van de rijst is daarentegen gezond en kan zelfs gebruikt worden om iemand te laten drinken die ernstig ziek is (vb. buikgriep). Als de bonen na 24 uur inweken in een pannetje aan de kook worden gebracht dan gaat het enorm schuimen zodra het water kookt. Als je er niet naast staat om de pan onmiddellijk op te heffen dan zit je keukenblad vol van dat plakkerige vocht — dat gebeurt je geen tweede maal! Dus pan met bonen onmiddellijk opheffen en terugzetten als het fornuis laag is gezet. Nog dit: de zogenaamd volwaardige rijst uit de supermarkt met een buideltje dat meekookt is geen echte volwaardige rijst en parboiled rijst (Uncle Sam) al helemaal niet; kijk maar naar de houdbaarheidsdatum, die is heel kort.

OK, u heeft het goed begrepen en denkt misschien bij uzelf dat tarwe ook uit zaad bestaat. Edoch, een dieet op uitsluitend tarwe maakt de mens ziek, reeds tamelijk snel, en een dieet bestaande uit bonen en rijst, afzonderlijk of samen, maakt niet ziek. Het is trouwens zo dat een combinatie van bonen en rijst volledige proteïnen levert en als vleesvervanger kan dienen. Uiteraard moet men zorgen dat men voldoende calorieën per dag binnen krijgt. Een mens in rust kan toekomen met zo’n 1000 kcal per dag.