In Rusland wordt de bevolking almaar meer bestookt met anti-Westerse propaganda. Ook ten tijde van de Sovjet-Unie werden de Russen voortdurend bestookt met propaganda omtrent het ‘slechte’ Westen. Aan beide zijden werd propaganda gevoerd, en dat is nu niet anders. Nu werden in diverse musea in het land tijdelijke gratis tentoonstellingen geopend die de oorlogsgruwelen door de NAVO aan de kaak moeten stellen, en de bevolking wellicht moeten warm maken voor een grote oorlog tegen die NAVO.

De gids vertelt de bezoekers in de NAVO tentoonstelling in het Russisch Museum voor Hedendaagse Geschiedenis onder meer over de gruwelen van de Nazi’s en WOII, en toont daarna de uniformen van Oekraïense soldaten van het Azov-bataljon. Verder wordt ook verteld over de door de NAVO gevoerde oorlogen in Irak, Bosnië, Syrië enz. De tentoonstelling is opgefleurd met allerlei muurschilderingen en diverse artefacten, waaronder Amerikaanse wapens, uniformen en resten van neergeschoten vliegtuigen. Luidsprekers laten geluiden van naderende gevechtsvliegtuigen horen.

De afgelopen weken zijn er reeds diverse gelijkaardige anti-NAVO tentoonstellingen geopend in heel Rusland: in Siberië en het eiland Sakhalin in het verre oosten tot in de westelijke steden van Belgorod, Kursk en Bryansk nabij de grens met Oekraïne.

Een beambte van het museum in Moskou zei tijdens de openingsceremonie van een tentoonstelling in Novgorod, 190 km ten zuiden van St. Petersburg: “Exact dezelfde tentoonstelling zal spoedig geopend worden in elke regio van de Russische Federatie”.

In Moskou worden diverse “trofeeën” tentoongesteld welke Russische soldaten hebben meegebracht van Oekraïne sinds het begin van de oorlog. Daaronder bevinden zich uniformen en helmen van gesneuvelde Oekraïense soldaten. Ze worden omschreven als “unieke exposities” voorzien door het Russisch Ministerie van Defensie.

De rode draad doorheen de tentoonstelling is het zogenaamde “lange-termijn plan van de NAVO om Oekraïne te gebruiken om een aanval op Rusland te lanceren”.

Ons vermoeden is dat door deze tentoonstellingen de Russische bevolking moet warm gemaakt worden voor een grote oorlog tegen het Westen.

Bron: Moscow Times