
Onlangs hield Turkije aan diens westelijke kust een grote militaire oefening ‘Efes-2022′ waarbij zo’n 11.000 manschappen aan deelnamen. De Turkse President Erdogan heeft tijdens die oefening weer dreigementen geuit aan het adres van Griekenland, naar aanleiding van het decennia oude dispuut rond de Griekse eilanden die zich vlak vóór de Turkse kust bevinden. Hij bedreigde het land met oorlog en zei dat hij geen grappen maakte. Reeds in 2020 was er een escalatie.
Turkije klaagt dat Griekenland diens Egeïsche eilanden welke zich vlak vóór de Turkse westkust bevinden, militariseert en eist demilitarisatie. Turkije verwijst daarbij naar verschillende verdragen van onder meer Lausanne (1923), Montreaux (1936) en Parijs (1947).
In 2020 heeft Griekenland de territoriale wateren in de Ionische Zee uitgebreid van 6 tot 12 zeemijlen. Griekenland heeft toen twee akkoorden ondertekend over het bepalen van maritieme grenzen – één met Italië en één met Egypte. De akkoorden waren “van groot historisch en politiek belang”.
De ontwikkelingen leidden op hun beurt weer tot woede in Turkije, wiens Grote Nationale Raad in 1995 stelde dat indien Griekenland z’n territoriale wateren unilateraal zou uitbreiden, dit een oorlogsverklaring zou zijn voor Ankara.
Na de extreme spanningen in de zomer van 2020 waren de afgelopen twee jaar relatief kalm. Maar daar is nu dus verandering in gekomen. Aanleiding zou de recente toespraak zijn van de Griekse premier Mitsotakis in het Amerikaans Congres in mei, waar hij Turkije beschuldigde van het handelen tegen internationale wet en riep de VS op tot voorzichtigheid met betrekking tot verkoop van wapens aan Turkije. Turkije trok op zijn beurt de soevereiniteit van de Griekse eilanden in de Egeïsche zee weer in twijfel. Daarop hield Turkijke een grote militaire oefening ‘Efes-2022’, vlak aan de westkust nabij Izmir, met de landmacht en de marine.
Erdogan waarschuwde Griekenland tijdens die manoeuvres voor “catastrofale gevolgen”. Hij zei dat Griekenland “dromen, uitspraken en acties moet vermijden waar het spijt van kan krijgen” en zei dat hij “geen grappen maakt”.
Erdogan vindt dat de Griekse eilanden vlak vóór diens kust eigenlijk aan Turkije toebehoren en dreigt al langer ermee ze over te nemen en te annexeren.
Profetie van een Griekse monnik
De Griekse kluizenaar Paisios, inmiddels vele jaren overleden, profeteerde begin de jaren 1990 dat er een oorlog zou komen met als aanleiding het Grieks-Turkse dispuut, waarbij Turkije als land zou ophouden te bestaan.
Hij zei onder andere:
“De Russen zullen tussenbeide komen van bovenaf, en het zal gebeuren zoals in de profetie van St. Kosmas de Atoliaan.”
Verder zei hij:
“De stad (Constantinopel) zal terug aan ons gegeven worden; er zal een oorlog zijn tussen Rusland en Turkije. Eerst zullen de Turken denken dat ze zullen winnen, maar dat zal hun vernietiging worden. De Russen zullen winnen en de stad zal in hun handen vallen. Dan zullen we het terug krijgen; de Russen zullen het aan ons moeten geven.”
Maar het belangrijkste van al:
“Wanneer je op tv zult horen over de uitbreiding van de mijlenzone langs de kust, van 6 naar 12 mijl, dan zal de oorlog komen. Na de Turkse provocatie zullen de Russen in de Straat van Bosphorus komen, niet om ons te helpen, want ze hebben andere belangen, maar zonder het te willen zullen ze ons helpen. Dan zullen de Turken meer troepen bijeenhalen om de Straat te verdedigen, die van strategisch belang is. Ze zullen ook troepen weghalen van bezette gebieden [denken we maar aan Syrië, nvdr]. Dan zullen enkele van de EU-landen zien dat Rusland grondgebied zal innemen. Dan zullen ze zeggen: ‘Waarom gaan we niet ook, om een deel te kunnen bemachtigen?’
Dat zal een algemene en globale oorlog inluiden (wereldoorlog 3), die voor iedereen die eraan deelneemt, verlies zal betekenen, zo zei deze kluizenaar. Hij zei onder andere dat de steden (in delen van Europa) als sloppenwijken zullen worden. Maar Griekenland zal weinig schade ondervinden, omdat het niet zal deelnemen aan deze oorlog. Hij voorspelde dat ook de Chinezen (onder meer) zullen marcheren richting het Midden-Oosten. Het hele Midden-Oosten zal één bloedbad zijn (wellicht oorlog Iran-Israël en bondgenoten).
De mogelijks op handen zijnde confrontatie tussen Griekenland en Turkije (en daarna Turkije-Rusland) zal slechts één van de oorlogen zijn die zich wellicht ongeveer tegelijk zullen ontvouwen als onderdeel van WOIII. Net zoals in 1939-1940, aan het begin van WOII, er in diverse werelddelen ongeveer tezelfdertijd conflicten uitbraken.