We mogen er gerust van uitgaan dat in de nabije toekomst het licht (regelmatig) zal uitgaan. Is het niet voor lange tijd door bombardementen, een EMP-aanval of een “cyberpandemie”, dan wel door roulerende black-outs wegens tekort aan stroom. De energiezekerheid wordt gestaag afgebroken, omdat men het Westen kost wat kost in een crisis wil storten, en men kan daar beter op voorzien zijn. Reeds eerder schreven we een artikel over de petroleumluster en de stormlantaarn . Maar antieke petroleumlampen – rond 1880 – 1900 dé standaard vorm van verlichting in huis – heb je in zeer veel uiteenlopende vormen en maten. Ze zijn zeer makkelijk (en goedkoop) te vinden op tweedehands websites, en bieden een zeer goede alternatieve bron van verlichting indien er geen elektriciteit meer voorhanden is. Voordeel van een petroleumlamp ten opzichte van een kaars is dat de vlam van de petroleumlamp afgeschermd is door een glaasje, en dat de vlam (en dus de lichtsterkte) verstelbaar is. Bij de grotere lampen heb je een kap van melkglas, dat zorgt dat het licht wordt verzacht en naar beneden (op de tafel) wordt geworpen. En bovendien is zo’n petroleumlamp ook mooi. Een kaars kan beginnen druipen en de vlam kan niet geregeld worden. Wat niet wegneemt dat men best ook toch wat kaarsen in huis heeft.

Heel interessante info over de geschiedenis van de petroleumlamp en de diverse vormen die toendertijd op de markt kwamen kunt u hier lezen.

Wat betreft de brandstof die men in zo’n lampen moet doen: lees ons artikel ‘Petroleum of lampolie?’