Op de Russische staatszender Rossya-1 werd vorige week woensdag weer een debat gehouden omtrent de oorlog in Oekraïne. Daarbij werd gewaarschuwd dat de NAVO betrokken zou kunnen raken doordat Polen, het VK en de Baltische staten, allen lid van de NAVO, een bondgenootschap vormen en zo de hele NAVO kunnen betrekken in de oorlog. De afgevaardigde van de Staatsdoema (Russisch Parlement) en voormalig afgevaardigde bevelhebber van het Noordelijk Militair District, Andrey Gurulyov, zei dat het Kremlin iedere optie open houdt, inclusief een kolossale oorlog met de NAVO, en dat ze daar “klaar” voor zijn.

In het programma “Avond met Vladimir Solovyev” werd gesproken over de oorlog, waarbij de gastheer zei: “Ik heb een gevoel dat we de ernst van dit ogenblik niet volledig begrijpen.” Hij legde uit dat het Westen rechtstreeks wil betrokken raken: de Baltische Staten, Polen en het VK vormen een “nieuwe alliantie die betrokken zal raken in de oorlog, en de rest van de NAVO zal volgen.”

Eén van de panelleden van het programma, Andrey Gurulyov, zei dat de voormalige bevelhebber van de NAVO, generaal Wesley Clark, vorige week had gezegd dat de oorlog in Oekraïne “niet kan gestopt worden zonder NAVO interventie”.

Toen Solovyov hem vroeg of Rusland zuinig is met diens militaire middelen omdat President Poetin ze achter de hand houdt voor een potentiële oorlog met de NAVO, zei Gurulyov: “We zijn verplicht om zo’n mogelijkheid te overwegen. We moeten elke optie overwegen, tot een grote, kolossale oorlog, en we moeten er klaar voor zijn.” Antwoordend op de vraag of Rusland klaar is voor zo’n scenario, zei Gurulyov: “We zijn klaar.”

Opvallend: net nu heeft Litouwen – een Baltische staat- een blokkade ingesteld voor doorgaand cargotreinverkeer van Rusland naar Kaliningrad, de Russische enclave aan de Oostzee. De woordvoerder van het Kremlin noemde de maatregel “ongezien”, en een “schending van zowat alles”.

Bron: Newsweek