Oekraïne heeft donderdag de eerste set M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) ontvangen van de VS, zoals Biden had beloofd, “om Russische posities beter te kunnen treffen”. Maar dat valt niet in goede aarde in Moskou. Poetin waarschuwde eerder al dat Rusland “nieuwe doelwitten” kan viseren, en de Afgevaardigde Voorzitter van het Defensiecomité van de Staatsdoema zei dat de transfer van HIMARS naar Oekraïne “de stap na stap beweging richting een derde wereldoorlog van de kant van de VS onderlijnt”, en waarschuwde dat het Russisch leger de Amerikaanse ambassade in Kiev kan viseren.

Met de HIMARS kan het Oekraïnese leger vanop ruime afstand raketten afschieten naar vijandelijke doelwitten. In het raketsysteem passen verschillende types raketten met diverse reikwijdtes; de meeste rond de 85 km. Sommige tactische raketten die in dit systeem passen, kunnen echter tot 300 km ver reiken.

De Afgevaardigde Voorzitter van het Defensiecomité van de Staatsdoema in Rusland, Yuri Shvytkin, zei:

“Jullie moeten begrijpen dat we hard moeten terugslaan. In mijn opinie, zou de reactie vandaag ook moeten plaatsvinden in die landen die wapens leveren. En niet enkel infrastructuur vernietigen en zo voort, maar ik denk dat het belangrijkste besluitvormende centrum de Amerikaanse ambassade is. Ik denk dat vroeg of laat dit een doelwit zal worden van de strijdkrachten van Rusland.”

Ondertussen is Moskou nog steeds aan het denken welke maatregelen ze kunnen nemen tegen Litouwen, betreffende de blokkade van goederentreinen richting Kaliningrad.

Bron: ETH via Fox News