Het Chinese Volksbevrijdingsleger kondigde vandaag aan dat het grootschalige oefeningen rond Taiwan heeft gehouden als antwoord op een recent bezoek van een Amerikaanse senator aan het eiland. Tevens verklaarde de woordvoerder van het Chinese Ministerie van Defensie dat de Volksrepubliek China altijd klaar is voor oorlog en militaire operaties op ieder ogenblik kan beginnen.

Het Oostelijk Commando van het Chinese Volksbevrijdingsleger heeft gezamenlijke patrouille en gevechtscenario-oefeningen gevoerd op zee en in de lucht rond de Taiwanstraat. Het leger uitte hun gereedheid om op elk moment militaire operaties te beginnen.

“Deze acties door de VS schonden ernstig het Eén-China Beginsel. De Volksrepubliek China protesteert in dit verband resoluut. Het Chinese Volksbevrijdingsleger is altijd klaar voor oorlog en we kunnen op elk moment militaire operaties starten en zullen de nationale soevereiniteit en de territoriale integriteit van ons land krachtig verdedigen. Het Volksbevrijdingsleger van China zal resoluut een einde maken aan externe inmenging en alle pogingen van Taiwanese separatisten om de zogenaamde onafhankelijkheid van Taiwan te bereiken. Het is noodzakelijk om met alle middelen de eenheid van het Moederland te verzekeren.”

Taiwan wordt sinds 1949 geregeerd door zijn lokale overheid, toen de resterende troepen van de Kuomintang onder leiding van Chiang Kai-shek (1887-1975) werden verslagen in de Chinese burgeroorlog en hun toevlucht zochten op het eiland. Taiwan heeft de vlag en verschillende andere symbolen van de Republiek China bewaard die bestonden voordat de communisten het vasteland overnamen. Volgens het officiële standpunt van China dat door een aantal landen, waaronder Rusland, wordt ondersteund, is het eiland Taiwan een van de provincies van China.

Poetin heeft reeds bevestigd dat hij de militaire invasie van Taiwan volledig zal steunen.

Bron: TASS