Reeds begin deze maand werd er volop gespeculeerd dat na het onderhoud van de turbine van de Nord Stream 1 gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland, de gastoevoer op 22 juli niet meer zou hervat worden door Rusland. De gastoevoer lijkt inderdaad bijna geheel te zullen worden stopgezet. Gazprom heeft ‘Overmacht’ verklaard aan Europese klanten om leveringen niet meer te hervatten, en zegt dat het leveringen niet meer kan garanderen. De turbine die voor routineonderhoud naar Canada ging, is nog niet teruggekeerd. Intussen is in Duitsland vorige maand reeds een alarmstadium ingegaan, werd er gesproken over rantsoenering van aardgas, en waarschuwde de Minister van Economie voor een ‘Lehman Brothers’ moment (de bekende crash van de bank in 2008, dat aanleiding gaf aan de financiële crisis van 2008-2011) wanneer de gaskraan geheel dichtgaat.

De Russische energiegigant Gazprom heeft ‘Overmacht’ verklaard aan drie klanten, waaronder Duitsland, en zegt dat het de levering van aardgas niet meer kan garanderen. Zo’n 40% van het totaal gebruikte aardgas in Duitsland is afkomstig uit Rusland. Overmacht wordt verklaard wanneer een bedrijf zich door ernstige omstandigheden niet meer aan contractuele verplichtingen kan houden.

Gazprom zei tegen z’n Europese klanten dat het niet langer verantwoordelijk was voor tekorten in gas vanwege “buitengewone omstandigheden”, zo citeerde Reuters een kopie van de brief. De verklaring leek een hint te zijn naar het feit dat de leveringen niet meer zullen hervat worden op 22 juli. Wat die buitengewone omstandigheden zijn, werd niet verduidelijkt.

Verder heeft Poetin gisteren gezegd dat één van de twee turbines van de Nord Stream 1 pijpleiding die voor onderhoud naar Canada was gegaan, nog niet is teruggekeerd, noch dat Gazprom enige officiële documenten hieromtrent heeft ontvangen. Hij verklaarde dat hierdoor minder gas naar Europa kan geleverd worden.

Verder verklaarde Poetin dat Oekraïne één gaskraan heeft dichtgedraaid omdat het pompstation in Luhansk ligt, een gebied dat intussen door Rusland bezet is. Doordat Oekraïne er geen controle meer over heeft, werd de transit van gas stopgezet.

Maar ook de gastoevoer via de Yamal pijpleiding langs Wit-Rusland en Polen was eerder dit jaar reeds stilgevallen.

Reeds op 23 juni (bijna een maand geleden) activeerde Duitsland de alarmfase (fase 2 van 3) van diens ‘noodgasplan’ en beschuldigde de Duitse Minister van Economie Habeck Rusland van een ‘economische aanval’. De gastoevoer was toen reeds sterk verminderd. Er werd toen gesproken over het inrichten van openbare ‘verwarmingsplaatsen’ komende winter, voor mensen die het geld niet hebben om hun huis te verwarmen, zodat ze zich daar wat kunnen komen opwarmen. Aardgas is volgens Habeck een ‘schaars goed’ geworden.

Habeck zei dat indien de bedrijven het niet meer kunnen dragen (de prijzen en de rantsoenering) en beginnen om te vallen, het hele marktsysteem kan omvallen,” een Lehman Brothers effect in het energiesysteem“, verwijzend naar de Amerikaanse investeringsbank die in 2008 omviel en oorzaak was van een financiële crisis.

Intussen zal ook de EU de lidstaten dwingen aardgas te rantsoeneren (vnl. voor bedrijven).

Bron: Zerohedge; Reuters