De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei dat zijn land “klaar is om zijn nucleaire afschrikmiddel te mobiliseren” in een toekomstige militaire botsing met de Verenigde Staten en Zuid-Korea, zeiden staatsmedia vorige week donderdag, terwijl de VS en Zuid-Korea opnieuw gezamenlijke militaire oefeningen hielden.

Washington en Seoel hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat Pyongyang zich voorbereidt op het uitvoeren van zijn zevende kernproef – een actie waarvan de Verenigde Staten hebben gewaarschuwd dat deze een “snelle en krachtige” reactie zou uitlokken.

In Kim’s laatste toespraak ter gelegenheid van de wapenstilstand die een einde maakte aan de gevechten in de Koreaanse Oorlog – bekend als “Overwinningsdag” in het noorden – zei hij dat de strijdkrachten van het land “grondig voorbereid” waren op elke crisis.

“Het afschrikmiddel voor de nucleaire oorlog van ons land is ook klaar om zijn absolute macht trouw, nauwkeurig en snel te mobiliseren in overeenstemming met zijn missie”, zei Kim woensdag in een toespraak, volgens het officiële Korean Central News Agency van Pyongyang.

In een toespraak tot oorlogsveteranen op de 69e verjaardag van het einde van de Koreaanse Oorlog van 1950-53, benadrukte Kim de “grondige bereidheid” van het land om “elke militaire botsing met de Verenigde Staten aan te pakken”.

Zijn laatste dreigementen komen wanneer Zuid-Korea en de Verenigde Staten gezamenlijke militaire oefeningen beginnen op te voeren, die het noorden altijd woedend hebben gemaakt, aangezien Pyongyang ze beschouwt als repetities voor een invasie. Deze week heeft het Amerikaanse leger voor het eerst sinds 2019 live-vuuroefeningen gehouden met zijn geavanceerde Apache-helikopters die in het zuiden zijn gestationeerd.

Kim haalde ook uit naar de nieuwe, agressieve president van Zuid-Korea, Yoon Suk-yeol, die in mei aantrad en heeft beloofd een hardere houding aannemen tegen Pyongyang – inclusief een plan om een ​​preventieve aanvalscapaciteit te mobiliseren. “Praten over militaire actie tegen onze natie, die absolute wapens bezit waar ze het meest bang voor zijn, is belachelijk en is een zeer gevaarlijke zelfdestructieve actie”, zei Kim over de Yoon-regering, die hij een groep “gangsters” noemde.

Noord-Korea heeft het aantal rakettesten sinds begin dit jaar drastisch opgevoerd. In mei werd nog een test uitgevoerd met een intercontinentale ballistische raket (die een kernkop kan vervoeren).

Bron: ETH