Iran staat op het punt een nucleaire staat te worden en militaire actie zal niet langer effectief zijn om het nucleaire programma van de Islamitische Republiek te stoppen, waarschuwde de voormalige premier van Israël, Ehud Barak deze week. Desondanks blijft Israël zich voorbereiden op een militaire aanval op Iran.

Barak maakte de beoordeling in een column die hij schreef voor Time Magazine, waarin hij betoogde dat hoewel aanvallen kunnen worden uitgevoerd, het onwaarschijnlijk is dat ze erin zullen slagen het programma te vertragen.

Ehud Barak schreef:

“Deze zomer zal Iran veranderen in een de-facto nucleaire staat“.

“Zowel Israël als (zeker) de VS kunnen boven het luchtruim van Iran opereren tegen deze of gene nucleaire site of installatie en deze vernietigen. Onder bepaalde omstandigheden zou het hun haast naar het samenstellen van die bom kunnen versnellen en hen een zekere mate van legitimiteit kunnen geven op grond van zelfverdediging, “vervolgde Barak.

Dat gezegd hebbende, riepen de voormalige premier en de stafchef van het Israëlisch Leger de Verenigde Staten op om Israël te helpen met de middelen die nodig zijn om een ​​onafhankelijke militaire aanval op het Iraanse nucleaire programma uit te voeren als “beide regeringen ervan overtuigd zijn dat dit absoluut noodzakelijk is”.

Israël moet het recht behouden op een grootschalige militaire operatie tegen de Islamitische Republiek, aangezien de ontwikkeling van de kernbom “hoogstwaarschijnlijk” zal plaatsvinden wanneer de VS zijn handen vol heeft aan andere crises over de hele wereld, zei Barak.

Ondanks zijn waarschuwing is de voormalige premier nog steeds hoopvol dat een diplomatiek ultimatum “gesteund door een geloofwaardige dreiging van een grootschalige oorlog” een “realistische” benadering zou kunnen zijn.

In februari en in mei dit jaar simuleerde het Israëlische Leger een grootschalige militaire aanval op Iran. De militaire oefening die in mei gehouden werd, was de grootste ooit in het huidige Israël. Reeds in december vorig jaar werden voorbereidingen getroffen voor een militair conflict met Iran. Op 18 juli verklaarde Iran dat het nu effectief in staat is om een kernbom te ontwikkelen, en Israël antwoordde dat het zich blijft voorbereiden op een aanval op Iran.

De zogenaamde ‘militaire operatie’ tegen Iran kan dus elk moment beginnen, wat onmiddellijk een grote oorlog in het Midden-Oosten zal uitlokken. De leider van de door Iran gesteunde Hezbollah in Libanon verklaarde op 25 juli nog dat heel Israël binnen het bereik van diens raketten ligt.

Bron: Jerusalem Post