oorlog

Voormalige premier van Israël Ehud Barak: “Deze zomer zal Iran een de facto nucleaire staat worden”; ijvert voor een grootschalige militaire operatie tegen Iran

Iran staat op het punt een nucleaire staat te worden en militaire actie zal niet langer effectief zijn om het nucleaire programma van de Islamitische Republiek te stoppen, waarschuwde de voormalige premier van Israël, Ehud Barak deze week. Desondanks blijft Israël zich voorbereiden op een militaire aanval op Iran.

Barak maakte de beoordeling in een column die hij schreef voor Time Magazine, waarin hij betoogde dat hoewel aanvallen kunnen worden uitgevoerd, het onwaarschijnlijk is dat ze erin zullen slagen het programma te vertragen.

Ehud Barak schreef:

“Deze zomer zal Iran veranderen in een de-facto nucleaire staat“.

“Zowel Israël als (zeker) de VS kunnen boven het luchtruim van Iran opereren tegen deze of gene nucleaire site of installatie en deze vernietigen. Onder bepaalde omstandigheden zou het hun haast naar het samenstellen van die bom kunnen versnellen en hen een zekere mate van legitimiteit kunnen geven op grond van zelfverdediging, “vervolgde Barak.

Dat gezegd hebbende, riepen de voormalige premier en de stafchef van het Israëlisch Leger de Verenigde Staten op om Israël te helpen met de middelen die nodig zijn om een ​​onafhankelijke militaire aanval op het Iraanse nucleaire programma uit te voeren als “beide regeringen ervan overtuigd zijn dat dit absoluut noodzakelijk is”.

Israël moet het recht behouden op een grootschalige militaire operatie tegen de Islamitische Republiek, aangezien de ontwikkeling van de kernbom “hoogstwaarschijnlijk” zal plaatsvinden wanneer de VS zijn handen vol heeft aan andere crises over de hele wereld, zei Barak.

Ondanks zijn waarschuwing is de voormalige premier nog steeds hoopvol dat een diplomatiek ultimatum “gesteund door een geloofwaardige dreiging van een grootschalige oorlog” een “realistische” benadering zou kunnen zijn.

In februari en in mei dit jaar simuleerde het Israëlische Leger een grootschalige militaire aanval op Iran. De militaire oefening die in mei gehouden werd, was de grootste ooit in het huidige Israël. Reeds in december vorig jaar werden voorbereidingen getroffen voor een militair conflict met Iran. Op 18 juli verklaarde Iran dat het nu effectief in staat is om een kernbom te ontwikkelen, en Israël antwoordde dat het zich blijft voorbereiden op een aanval op Iran.

De zogenaamde ‘militaire operatie’ tegen Iran kan dus elk moment beginnen, wat onmiddellijk een grote oorlog in het Midden-Oosten zal uitlokken. De leider van de door Iran gesteunde Hezbollah in Libanon verklaarde op 25 juli nog dat heel Israël binnen het bereik van diens raketten ligt.

Bron: Jerusalem Post

1 reactie

 1. Om te beginnen, een artikel van de Jeruzalem Post citeren is op zich al gekleurd. Wat is de andere kant van het verhaal? Dat ga je niet zo makkelijk vinden in de seculiere media…

  Onder Trump was er een nucleair akkoord tussen Iran en de VS . Het Nucleair Akkoord (Joint Comprehensive Plan of Action –JCPOA) met Iran moet verder verdedigd en uitgevoerd worden. Volgens het Internationaal Atoomenergieagentschap heeft Iran zich gehouden aan de termen van het akkoord. Waarom heeft Biden dit akkoord opgezegd?

  Hoeveel kernwapens heeft Israël?
  In het artikel van HLN, uitgegeven op 16 september 2016 ‘Israël beschikt over 200 kernwapens’ staat het volgende: ‘Israël beschikt over 200 kernwapens, die alle op Iran gericht staan. Dat schreef voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Colin Powel in een mail die deel uitmaakt van een hele resem gelekte berichtjes van de generaal. Powell zelf heeft al bevestigd dat de mails echt zijn.’
  Powell komt tot de conclusie dat Iran, als het al over een kernwapen zou beschikken, die niet kan inzetten, daar Israël over 200 kernwapens beschikt die alle op Iran gericht staan. Sinds de jaren ’80 heeft de klokkenluider Mordechai Vanunu het Israëlische nucleaire potentieel publiek gemaakt. Hiervoor heeft hij gevangenisstraf moeten uitzitten.
  Israël heeft niet het nucleaire nonproliferatiepact (niet vermeerderen van kernwapens) getekend, Iran heeft dit wel gedaan.

  Israël probeert al jaren de internationale gemeenschap ervan te overtuigen dat de islamitische republiek een “existentiële dreiging” vormt voor de Joodse staat. De beschuldiging van Benjamin Netanyahu als zou Iran één jaar verwijderd staan van de atoombom ontkent de generaal.
  Bron >> https://www.hln.be/default/israel-heeft-200-kernwapens~a745c644/?fbclid=IwAR2n3oxD-HH8-IBvGJn1ZWIYw8M_QzI_E_cWNJhlaRDPJWWcr2pERue1Gi8&referer=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F

  Het lijkt erop dat Israël een oorlog wil uitlokken met Iran. Dat zou goed passen in de oorlogsretoriek die de VS op veel fronten voert, Maken de VS en kompanen zich klaar op een derde wereldoorlog?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: