Zondagmiddag 31 augustus werden luchtalarmsirenes gehoord in Mitrovica in het noorden van Kosovo, en volgens berichten van lokale media was er in het hele gebied een grote aanwezigheid van hulpvoertuigen te zien. De sirenes werden na drie uur gestopt, volgens lokale verslaggeving. Verder werd ook de Kosovaarse politie beschoten.

De sirenes kwamen op het moment dat Kosovaarse functionarissen voorbereidingen treffen om Serviërs die Kosovo bezoeken te verplichten hun Servische paspoorten te vervangen door een tijdelijke identiteitskaart terwijl ze in het land zijn en om te eisen dat Servische kentekenplaten in het land worden vervangen door Kosovaarse kentekenplaten.

Het besluit is genomen als een wederkerige stap in de richting van soortgelijke eisen die al zijn gesteld aan Kosovaren wanneer zij Servië binnenkomen. De politie van Kosovo maakte zondagavond bekend dat ze de grensovergangen Bernjak en Jarinje voor het verkeer hadden afgesloten vanwege wegblokkades op deze wegen. De wegversperringen zijn naar verluidt opgezet door lokale Serviërs die protesteerden tegen maatregelen die Kosovo van de ene op de andere dag zou invoeren. Andere grensovergangen werken volgens de politie normaal.

Later op de avond meldde de politie dat er op meerdere locaties op hen is geschoten. Er werden geen gewonden gemeld.

Premier van Kosovo, Albin Kurti, legde zondagavond een verklaring af, waarin hij verklaarde dat Serviërs begonnen met het blokkeren van wegen en schieten voorafgaand aan de geplande uitgifte van tijdelijke documenten. Kurti beweerde dat “agressieve acties” waren gepland in verklaringen en vergaderingen van tevoren, waarbij hij Vucic en Petar Petković, de Servische directeur van het Bureau voor Kosovo en Metohija, de schuld gaf van de onrust.

De spanningen zijn er het hoogst sinds de Kosovo-oorlog van 1998-1999.

De escalerende situatie doet ons erg denken wat vermeld staat in de profetische tijdslijn in de aanloop naar WOIII, samengesteld door Stephan Berndt:

1. Algemene tekenen dat het nabij is: moreel verval, geloofsafval (herkenbaar)

2. Ook komst van veel migranten naar Europa (herkenbaar: denken we aan de Oekraïense migranten, maar ook de blijvende migrantenstroom uit o.a. Afrika; en afgelopen jaren veel migranten uit Syrië en Afghanistan).

2. Economische crisis: nl. hoge inflatie; geld verliest almaar meer waarde (herkenbaar; er is inderdaad hoge inflatie).

3. Kort voorafgaand aan WOIII: een zachte winter (weinig vorst, nagenoeg geen sneeuw) en een zeer vroeg en mooi voorjaar (herkenbaar, we hadden inderdaad een droog en warm voorjaar)

4. Reeds in het voorjaar bedreiging van Rusland (herkenbaar: oorlog Oekraïne).

5. Reeks aanslagen vermoedelijk in de Balkan (herkenbaar: situatie in Kosovo escaleert, politie beschoten)

6. Nieuw conflict in het Midden-Oosten (wellicht oorlog Israël-Iran; Israël hield in mei grootste militaire oefening ooit, met simulatie van aanval op Iran)

7. Voor de tijdsperiode van het uitbreken van WOIII wordt algemeen aangegeven: de zomer (zomer duurt tot eind september)

Bron: JPost