Iran is maandag begonnen met het injecteren van hexafluoridegas in 500 nieuwe geavanceerde IR-6-centrifuges. Behrouz Kamalvandi, de woordvoerder van de Atomic Energy Organization of Iran (AEOI), zei dat dit in overeenstemming is met het plan om 190.000 SWU’s (separative work units) operationeel te maken in de nucleaire industrie. Tevens is het een antwoord op de sancties van de VS, zo verklaarde de Iraanse Minister van Buitenlandse Zaken.

Kamalvandi sprak maandag laat met de nationale tv en zei dat het bevel om nieuwe centrifuges te installeren maandag werd gegeven. De nucleaire woordvoerder zei dat Iran de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) heeft geïnformeerd over deze stap. Volgens Kamalvandi is de AEOI ook begonnen met het installeren van IR-1-centrifuges.

Iran houdt vol dat het verrijken van uranium enkel voor vreedzame doeleinden geschiedt, maar heeft verklaard dat indien Israël of de VS één verkeerde stap ondernemen, zoals het bombarderen van de nucleaire faciliteiten in Natanz, ze in een mum van tijd kernbommen kunnen maken, en die kunnen monteren op bestaande raketten. Onlangs nog verklaarde Iran dat het reeds genoeg verrijkt uranium heeft voor het vervaardigen van een kernbom.

Bron: Tehran Times