De spanning is op dit ogenblik te snijden rond het eiland Taiwan. Taiwanese defensiefunctionarissen hebben het verlof van enkele soldaten en officieren geannuleerd om zich “onmiddellijk voor te bereiden” op de kans op oorlog als reactie op het bezoek van House Speaker Nancy Pelosi aan Azië deze week. China waarschuwde maandag begin dat zijn leger niet “werkeloos zou toekijken” als de spreker van het Huis Taiwan tijdens haar reis deze week bezoekt, in navolging van soortgelijke opmerkingen van de Chinese president Xi Jinping vorige week dat de Verenigde Staten niet “met vuur zouden moeten spelen”. Het vliegtuig van de US Air Force met aan boord wellicht Nancy Pelosi is op dit ogenblik volgens FlightRader24 effectief op weg naar Taiwan. China heeft er reeds mee gedreigd dat vliegtuig uit de lucht te schieten, en stuurde gevechtsvliegtuigen richting de straat van Taiwan. In Taiwan zelf worden op dit moment schuilkelders in gereedheid gebracht.

Een speciale vlucht met voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan boord die eerder op dinsdag vanuit Maleisië vertrok, is momenteel onderweg naar Taiwan, blijkt uit realtime gegevens van Flightradar24. Het “SPAR19”-jet op weg naar Taiwan vliegt momenteel boven de Stille Oceaan ten oosten van de Filippijnen. Verwacht wordt dat het eiland van oost naar noord zal oversteken, waar het administratieve centrum, Taipei, zich bevindt. Het is nog onduidelijk of het vliegtuig zou worden vergezeld door Amerikaanse of Taiwanese straaljagers.

Pelosi zal naar verwachting in Taiwan stoppen, hoewel het eiland niet op haar reisschema staat. “Haar status als de nummer 3 Amerikaanse functionaris betekent dat een reis zeer gevoelig zou zijn”, vertelde de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, maandag aan verslaggevers.

Het Chinese Volksbevrijdingsleger heeft net een nieuwe waarschuwing gegeven met een video die een raketaanval simuleert, oprukkende vliegdekschepen en straaljagers in formatie – en een strenge waarschuwing van de staatsmedia. Volgens de Daily Mail werd de video maandagochtend op WeChat geplaatst na berichten dat de Amerikaanse House Speaker dinsdagavond in Taipei zal aankomen – ondanks de waarschuwing van Peking dat ze haar vliegtuig zouden kunnen neerschieten en een militaire reactie zouden lanceren. De Chinese staatsmedia-persoonlijkheid Hu Xijin gaf ook een grimmige boodschap aan de topdemocraat:

“Laat haar naar Taiwan gaan. Maar bid voor vertrek: wens haar een veilige reis en wens dat ze niet door de geschiedenis wordt gedefinieerd als een zondares die een spiraal van een escalatieproces begint en de militaire wrijvingen uitbreidt tot een grootschalige oorlog in de Straat van Taiwan.”

China waarschuwde dat zijn leger nooit “werkeloos zou toekijken” als Pelosi het zelfgeregeerde eiland zou bezoeken dat wordt geclaimd door Peking. Pelosi, die eerder op maandag in Singapore aan een Azië-reis begon, zou dinsdagnacht in Taiwan doorbrengen.

Taiwanese defensiefunctionarissen hebben het verlof van enkele soldaten en officieren geannuleerd om zich “onmiddellijk voor te bereiden” op de kans op oorlog als reactie op het bezoek van House Speaker Nancy Pelosi aan Azië deze week, volgens lokale rapporten.

In Taiwan worden publieke schuilkelders ondertussen in gereedheid gebracht.

Bron: ETH (1); (2) ; TASS, JPost