Zoals we reeds in ons vorig artikel stelden, zitten heel wat verkopers van brandhout, houtbriketten en pellets (tijdelijk) door hun voorraad heen, of wordt er al gerantsoeneerd vanwege de enorme vraag. Ook op tweedehands websites is de vraag enorm gestegen, en is het aanbod aan ‘gratis brandhout’ veel minder dan pakweg twee jaar geleden – doordat er veel meer mensen op zoek zijn. Hier en daar kan men nog wat aan (minder kwalitatief) afbraakhout geraken. Wie geluk heeft kan nog eens aan een zelf om te zagen boom geraken, maar dat blijft zeldzaam. Vooral in België lijkt de vraag enorm te zijn gestegen. En die stijgende vraag doet ook de prijzen stijgen.

We keken eens naar verschillende websites van handelaren en vonden dit:

Brandhoutcenter.be:

Brandhoutprijzen.be:

Brandhout.com:

Pellets-brandhout.be:

Bij het brandhout enkel nog een dekzeil te krijgen.

Andere leveranciers (vnl. in Nederland) hebben wel nog een (beperkte) voorraad op dit ogenblik. Op TVL verscheen eind juli een korte reportage:

De vraag naar brandhout explodeert. De aanhoudende energiecrisis doet ook Limburgers naar alternatieven voor gas en stookolie zoeken om hun woonst te verwarmen. En dan kom je uit bij brandhout en pellets. En door de houtkoorts, gaat ook díe prijs – van dát hout – mee de hoogte in. Goedkoop stoken zit er komende winter dus niet in, ook niet met hout.

De import van hout slabakt mede doordat er geen levering meer is vanuit Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne.

De situatie bij ons doet denken aan de Eurocrisis in Griekenland in 2012-2013, waar toen ook heel wat huishoudens overschakelden op houtkachels en open haarden omdat ze verwarming gewoonweg niet meer konden betalen.

De boodschap voor wie op hout stookt is uiteraard: versmaad het minder kwalitatieve gratis “afbraakhout” niet. Ook gratis palletten kan men verzagen tot brandhout. Wie zoekt, die vindt nog wel wat ‘gratis brandhout’, maar soms moet men er wat moeite voor doen.