We kunnen de lezers niet genoeg op het hart drukken zich voor te bereiden op crisis, en meer bepaald op voedselschaarste en energieschaarste. Het sterke is dat meer en meer openlijk wordt gesproken over mogelijke stroomuitval deze winter. Een andere mogelijkheid is dat dit najaar of deze winter de veelbesproken cyberpandemie toeslaat… Als het WEF iets heeft aangekondigd, dan zal het hoogstwaarschijnlijk vroeg of laat wel “in vervulling” gaan. Hoe dan ook hoeven we geen normale tijd meer te verwachten. Sommige mensen hebben nu al moeite met het betalen van hun energiefactuur. Aardgas wordt gewoon onbetaalbaar, en valt misschien ook weg op een gegeven moment (zeker bij een black-out, wanneer de pompstations stilvallen). De kans is dan ook zeer groot dat velen het deze winter zonder verwarming zullen moeten stellen, en dus met hun jas en muts aan in hun living in de zetel zullen zitten, zoals de Amerikaanse voorganger Dana Coverstone zag in een visioen. Daarbovenop komt nog eens het risico dat de oorlog in Oekraïne escaleert en naar heel Europa komt, waarbij door bombardementen er vernielingen kunnen/zullen zijn aan kritische infrastructuur.

Ook mensen met zonnepanelen zullen daar weinig aan hebben in putje winter, wanneer het donker en koud is. Zelfs een thuisbatterij zal dan niet kunnen opgeladen worden, tenzij je die dan via het net oplaadt. Maar de meeste mensen hebben geen zonnepanelen en ook geen thuisbatterij.

Wat haalt men dus best in huis:

  • het meest basale: kaarsen en theelichtjes.
  • Uiteraard voldoende lucifers of aanstekers, en eventueel navulflessen butaangas.
  • Zaklampen, best deze die je los van het net kunt opladen met bvb. een dynamo (via hendel).

Wie zich iets geavanceerder wil voorbereiden kan ook best kiezen voor:

  • petroleumlampen

Die zijn makkelijk te vinden in brokantiekzaken of op tweedehands websites. Je hebt hangpetroleumlampen of petroleumlusters (die men dan in de plaats van een gewone luster kan hangen) en petroleumlampen om neer te zetten. Verder heb je ook de stormlantaarns. Petroleum kan men vinden in doe-het-zelfzaken, namelijk in grote bidons. Dit is de petroleum voor de petroleumkachels. Voordeel is dat men de petroleumlampen kan regelen en dat het glaasje de vlam beschermt, en ze druipen niet (zoals kaarsen) en roken niet indien goed afgesteld.

Petroleumlampen waren standaard verlichting in de huizen omstreeks 1870 tot begin de 20ste eeuw.

Uiteraard is er nog de verwarming. Dan heb je keuze uit verschillende opties:

  • dekens en dikke jassen, en aan gymnastiek doen
  • houtkachel
  • allesbrander (houtkachel die ook geschikt is voor kolen)
  • kolenkachel (vb. een antieke plattebuiskachel, waar men op kan koken)
  • petroleumkachel (best één waarbij geen netspanning vereist is voor de werking)

Kies best een kachel waar je ook op kunt koken, dus met platte bovenkant direct boven de verbrandingskamer.

Een allesbrander heeft eigenlijk de voorkeur, want daar kan men turf, bruinkool, steenkool en hout in branden. Hout kan men makkelijk (gratis) in de natuur vinden, of bekomen via bvb. afbraak. Steenkool kan een optie zijn voor de koudste perioden, wanneer er bvb. strenge vorst is. Kolen geven een stuk meer warmte af dan hout.

Wie aan de kust woont kan daar vaak zowel aangespoelde turf als (wrak-)hout vinden. Indien de turf voldoende gedroogd is, kan dit dan ook als brandstof dienen.

Wie geen (geschikte) schoorsteen heeft kan kiezen voor een petroleumkachel en een aantal bidons petroleum inslaan. Kies dan best een eenvoudig model, waar men bvb. ook een kookpotje op kan zetten.

Een kolenkachel kun je makkelijk op tweedehands websites vinden. Een optie voor wie dat overweegt is dan bvb. de plattebuiskachel, ook wel bekend als de Leuvense stoof. Dit is een kolenkachel met kookplaten en een oventje. Vooraan is een deksel waar men de kolen in doet, die onderaan verbrand worden, waar de schuif zich bevindt. De rookgassen verwarmen het hele systeem, inclusief het oventje waar men bvb. brood of een ovenschotel kan in bakken.

Dit is hoe men een kolenkachel aansteekt:

In principe kan een kolenkachel ook werken op hout (uiteraard klein genoeg verzaagd en gekliefd om erin te passen; afbraakhout is dan het meest ideaal). Nadeel is dan wel dat het hout rap opbrandt en vrij snel moet aangevuld worden.

Hier nog een ludiek videootje over de kolenkachel:

Naast de kachels en de verlichting is het uiteraard ook aangewezen om de voedselvoorraad op peil te houden, alsook een voorraadje drinkwater in huis te hebben.

Wie zich goed heeft voorbereid zal deze komende winter zich geen zorgen hoeven te maken: als het licht in Europa uitgaat zal bij u het kaarsen -of petroleumlicht branden en zal het lekker warm zijn in de living.

Wie niet bij machte is zich aldus voor te bereiden, door bvb. een bepaalde gezinssituatie: doe wat u kunt en laat de rest aan God over.

Reken er wel op dat we naar een tijd gaan van OVERLEVEN.

Advertentie