De gasprijs staat reeds historisch hoog: de prijs voor één MWh gas bedraagt reeds meer 10x de prijs op hetzelfde moment één jaar geleden. Vorige week nog lag de prijs op €339 per MWh. De Vicevoorzitter van de Russische Nationale Veiligheidsraad, en voormalig Russisch President en Premier Dmitry Medvedev zei afgelopen zondag dat hij verwacht dat de prijs nog gaat stijgen tot 5000 euro per 1000m³ of omgerekend: een duizelingwekkende 455 euro per MWh.

Het Russisch Persagentschap TASS schreef dat Medvedev op zijn Telegramaccount zei:

“Aan de staatshoofden en regeringsleiders van de landen van de Europese Unie. In verband met de stijging van de gasprijzen tot 3.500 euro per duizend kubieke meter, ben ik genoodzaakt de prijsprognose te verhogen tot 5.000 euro tegen eind 2022. Met warme groeten”.

Op 31 augustus wordt de toevoer van aardgas via Nord Stream 1 voor een paar dagen tijdelijk stilgelegd door Gazprom, naar verluidt voor een onderhoud. De kans bestaat dat de kraan niet meer wordt opengedraaid onder het mom van ‘technische defecten’ of andere redenen.

Energie – aardgas en elektriciteit – is de motor van de economie. Als dat schaars en/of onbetaalbaar wordt, dan valt de economie in elkaar. En dat weten de elites maar al te goed. Ondertussen zijn er reeds heel wat fabrieken en bedrijven in Europa die de productie of activiteiten moeten stilleggen omdat de energiefactuur onbetaalbaar wordt.

Bron: TASS