Een topfunctionaris van de regionale militaire civiele administratie van Zaporozhye zei maandag dat de speciale eenheid nr. 1 van de kerncentrale van Zaporozhye, waar kernbrandstof wordt opgeslagen, is geraakt door het Oekraïense leger. “Als gevolg van een aanval door de militanten van Zelensky is het dak van speciale eenheid nr. 1 van de kerncentrale van Zaporozhye ingeslagen. Verse brandstof voor de ZNPP-reactoren is in het gebouw opgeslagen”, Vladimir Rogov verklaarde op Telegram.

Hij plaatste ook foto’s bij het bericht, waarop een enorm gat in het dak te zien was.

De militaire civiele administratie van Energodar zei dat Oekraïense troepen de door de VS gemaakte M777 houwitser gebruiken om de stad aan te vallen. “Gewapende formaties van het Oekraïense leger schieten tegenwoordig continu in de richting van de kerncentrale van Zaporozhye en de gemeenschappen in de buurt. Deze beelden laten een gat zien dat is veroorzaakt door een artillerie-aanval van 155 mm in het dak van speciale eenheid nr. 1 bij de kerncentrale. De granaat werd afgevuurd vanuit de stad Nikopol aan de andere kant van de Dnjepr. Een in de VS gemaakte houwitser M777 werd gebruikt voor de beschieting”, staat in een verklaring. Het hoofd van het militair-civiel bestuur van de stad, Alexander Volga, zei eerder dat de artillerie-aanvallen op de kerncentrale van Zaporozhye onophoudelijk zijn.

De kans dat er binnenkort een nucleair incident plaatsvindt wordt steeds groter. Voor ons zal dat geen directe gevolgen hebben, maar wel voor Oekraïne, Rusland en andere omringende buurlanden (radioactieve vervuiling). De kans bestaat ook dat dit door Rusland als een zeer ernstige provocatie zal worden opgevat, waardoor de oorlog kan escaleren, of Rusland besluit tot een aanval op Europa.

Bron: TASS