De gaskraan van Nord Stream 1 van Rusland naar Duitsland zal niet worden opengedraaid op vrijdag, na de 3 dagen onderhoud, omdat er een ‘olielekkage’ zou gevonden zijn nabij de compressor. De gaspijplijn zal voor de eerstkomende tijd niet meer in gebruik worden genomen. Wellicht zal de gasprijs maandag, die enkele dagen aan het zakken was, hierdoor weer stijgen.

Op dit moment stroomt er wel nog aardgas via andere pijpleidingen, maar ook die zullen worden dichtgedraaid indien er een prijsplafond wordt ingesteld voor Russisch gas, zo liet Medvedev verstaan.

Onze Europese ministers “stellen ons ondertussen gerust” dat de gasvoorraden voor deze winter “voldoende zijn aangevuld”. Maar ze vergeten daar natuurlijk bij te zeggen dat de consument zich wel mag blauw betalen aan dat gas. Velen zullen ondanks dat er “voldoende gas” beschikbaar is, toch hun verwarming uitlaten en overschakelen op alternatieven, omdat verwarmen op gas dezer dagen bijna niet meer betaalbaar is voor de gewone mens. En heel wat industriebedrijven zullen hun activiteiten stilleggen en na verloop van tijd stoppen en de boeken dichtdoen.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken waarschuwde op 29 augustus nog voor een systemische instorting in Europa.

Bron: TASS