De regering van de Amerikaanse president Joe Biden “wordt minder voorzichtig met haar wapenleveringen aan Oekraïne”, meldde The Hill afgelopen weekend, eraan toevoegend dat Washington “nu gelooft dat het zou kunnen wegkomen door krachtigere wapens naar Kiev te sturen zonder een escalatie te veroorzaken” – uiteraard een illusie.

De VS aarzelen (zogezegd) al maanden om aan de eisen van Kiev te voldoen sinds het begin van het conflict, vooral als het gaat om zware wapens zoals tanks of straaljagers, zei de media, eraan toevoegend dat Amerikaanse functionarissen aanvankelijk niet geloofden dat Oekraïne het lang genoeg zou volhouden tegen Rusland om van dergelijke militaire hulp gebruik te maken. Washington vreesde ook dat massale militaire hulp aan Oekraïne zou kunnen leiden tot een gevaarlijke escalatie in zijn betrekkingen met Moskou. “We waren in het begin wat voorzichtiger … niet wetend of Poetin … zou escaleren, en ook niet zeker of Oekraïne zou kunnen gebruiken wat we hen hebben gestuurd of lang standhouden tegen Rusland,” zei Michael O’Hanlon, een militair analist bij de Brookings Institution, een denktank in Washington, DC.

Amerika heeft in het voorjaar ook de tests van zijn Minuteman III intercontinentale ballistische raket verschillende keren uitgesteld om te voorkomen dat de spanningen oplaaien, meldde The Hill, eraan toevoegend dat een succesvolle test van de Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) -raketten gedurende twee weken geheim werd gehouden in maart om soortgelijke redenen.

Nu is deze houding naar verluidt aan het veranderen omdat de VS van mening zijn dat Rusland zijn dreigementen zogenaamd niet heeft uitgevoerd, zei The Hill, daarbij verwijzend naar verschillende voormalige Amerikaanse functionarissen. “In de loop van de tijd heeft de regering erkend dat ze grotere, capabelere, zwaardere wapens voor langere afstanden aan de Oekraïners kunnen leveren en de Russen hebben niet gereageerd”, vertelde William Taylor, een voormalige Amerikaanse ambassadeur in Kiev, aan de media. Volgens de voormalige diplomaat heeft Moskou “gebluft en geblunderd, maar ze zijn niet geprovoceerd”. Eerder waarschuwden de Russische functionarissen dat ze westerse wapenkonvooien als legitieme militaire doelen zouden beschouwen, vooral wanneer ze Oekraïens grondgebied bereiken. Tot nu toe zijn dergelijke konvooien echter nog niet getroffen, hoewel het Russische leger verschillende keren melding heeft gemaakt van aanvallen op Oekraïense militaire faciliteiten waarin westerse militaire uitrusting is ondergebracht.

Nu is “de angst om de Russen te provoceren afgenomen” binnen de regering-Biden, meent Taylor. “De instincten van de mensen in de departementen en agentschappen, met name de Staat en Defensie en de inlichtingengemeenschap, … moeten meer naar voren leunen en agressiever zijn”, vertelde een voormalige hoge regeringsfunctionaris aan The Hill.

Eind augustus gaf Biden toestemming voor een record wapenlevering naar Oekraïne, ter waarde van bijna $ 3 miljard. Op 1 september zei de woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, dat er in de nabije toekomst meer wapenpakketten zouden worden aangekondigd.

Bron: Infowars