In België wordt ‘stoof’ soms vaak verward met kachel. Maar een stoof is eigenlijk iets wat men gebruikt om zaken warm te houden. Als men op Marktplaats.nl ‘stoof’ intikt, vindt men doorgaans kleine houten constructies: dit zijn vnl. de voetenstoven.

Van wikipedia:

Een stoof is een voorwerp om iets warm te houden. Het is geen kachel, geen oven en geen fornuis, maar kan er wel als een soort kachel uitzien. Een stoof wordt tegenwoordig niet zo vaak meer gebruikt, en daardoor komt het woord steeds minder voor. Een stoof is meestal vlak aan de bovenkant, zodat er pannen met eten op geplaatst kunnen worden.

Een voetenstoof bestaat uit een houten kistje, dat aan één kant open is, met gaten aan de bovenkant. In de stoof werd een schaal van aardewerk of metaal geplaatst en waarin gloeiende kooltjes waren gelegd. De voeten werden op de stoof geplaatst zodat die warm werden. Door een deken of kledingstuk over de benen en stoof te doen hield men de warmte vast en werden ook de onderbenen (en dus het lichaam) verwarmd.

Wie een houtkachel heeft, kan perfect gebruik maken van de gloeiende houtskolen en die in een (zelfgemaakte) voetenstoof plaatsen. In de stoof die men van hout maakt, en kan vernissen, kan men dan een aardewerken of metalen schaaltje plaatsen en daarin kolen stoppen. Uiteraard opletten: de stoof moet groot genoeg zijn, en niet té veel kolen in de stoof, want dat kan behoorlijk heet worden. Ook best geen brandbare dekentjes gebruiken. Eventueel kan men ook een deurtje maken aan de voorzijde, met wat gaten in. Maar Marktplaats kun je er ook vinden voor weinig geld.

Welk voordeel heeft nu zo’n voetenstoof? Als men in de winter bvb. slechts een klein kamertje verwarmt met een houtkachel, en men ergens anders wenst warm te zitten, kan men daarvan gebruik maken. Ook kan men ’s avonds de kachel wat eerder laten uitgaan (om hout te besparen), en dan gebruik maken van de gloeiende kolen om zich nog warm te houden. Wie geen houtkachel heeft kan eventueel buiten een klein vuurtje maken, en dan de gloeiende kolen in zo’n stoof naar binnen brengen.

Een breiende vrouw met een voetenstoof.

Een voetstoof kan ook aan de bovenzijde een natuurstenen tegel (plaat) hebben.

Het is maar een tip. Onze voorvaderen maakten er alleszins gebruik van.

Advertentie