De spanningen in de Kaukasus lopen hoog op. De afgelopen dagen laaide het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan weer op. Er waren hevige beschietingen. Ook aan de grens tussen Kirgizië en Tadzjikistan brak ineens conflict uit: ook daar begonnen intense beschietingen langs de grens. En het separatistische Abkhazia, door Rusland en een aantal andere landen als onafhankelijk erkend, wordt door Georgië (NAVO bondgenoot) nog steeds als een deel van hun land gezien. Reeds in het verleden was daar oorlog (in 1992-1993 en in 2008, bij de Russisch-Georgische oorlog). Ook daar dreigt opnieuw conflict uit te breken.

Armenië heeft intussen de hulp ingeroepen van bondgenoot Rusland, terwijl Azerbeidzjan wordt gesteund door Turkije, een NAVO-lid. De spanningen blijven er intens.

Ook tussen Kirgizië (Kirgistan) en Tadzjikistan (voormalige Sovjet-republieken) brak enkele dagen geleden ineens gewapend conflict uit. Kirgizië zei deze morgen nog dat de Tadjikische zijde “tanks, pantservoertuigen en mortiergranaten” inzet en dat de gevechten op dit ogenblik voortduren.

Abkhazia, een afgescheurd deel van Georgië, zei dat de kans op oorlog op dit ogenblik, naar aanleiding van de meest recente ontwikkelingen “zeer hoog” is. Georgië is nog geen lid van de NAVO, maar heeft er reeds nauwe banden mee. Abkhazia daarentegen, is dan weer bondgenoot van Rusland. Na de laatste oorlog in de regio, in 2008, erkende Rusland zowel Zuid-Ossetië als Abkhazia als onafhankelijke staten.

Bron: TASS.