De Oekraïense President Zelensky heeft in een videotoespraak op de Algemene Vergadering van de VN de westerse landen opnieuw opgeroepen om lange-afstandswapens te sturen naar Oekraïne. Moskou waarschuwde op 15 september nog dat dit een ‘rode lijn’ is, en dat het land dat die wapens levert, direct betrokken raakt in het conflict (en dus kan aangevallen worden door Rusland).

Zelensky benadrukte in zijn speech dat zijn land nog méér wapens nodig heeft, militaire uitrustingen, munitie, lange-afstandsraketten en defensiesystemen, vnl. luchtverdedigingssystemen.

Op dit moment levert de VS voor diens HIMARS in Oekraïne enkel raketten met een bereik van maximaal 80 km, korte-afstandsraketten dus.

Op 15 september waarschuwde het Ministerie van Buitenlanse Zaken van Rusland nog dat indien de VS lange-afstandsraketten levert (met een bereik van 300 km en meer); het een ‘rode lijn’ overschrijdt en “een partij in het conflict wordt”. Dat betekent uiteraard dat Rusland zich dan het recht toekent om de VS aan te vallen.

Gisteren nog zei Poetin dat hij alle opties op tafel heeft, inclusief het gebruik van nucleaire wapens.

Bron: TASS, Reuters