Nieuwe satellietbeelden van ImageSat International (ISI) tonen dat Rusland vier Toepolev TU-160 en drie Toepolev TU-95 strategische bommenwerpers gestuurd heeft naar de Olenya luchtmachtbasis vlakbij Finland. De basis staat erom bekend dat ze een voorraad tactische en strategische nucleaire wapens heeft liggen.

Vanaf 21 augustus 2022 werden er 4 TU-160 bommenwerpers gesignaleerd op de basis, waar voorheen geen vliegtuigen gestationeerd waren. Op 25 september kwamen daar nog drie TU-95 bommenwerpers bij. De militaire basis is gelokaliseerd op het Kola schiereiland nabij Moermansk en huisvest een arsenaal aan nucleaire wapens, alsook de Noordelijke Vloot.

De Toepolev Tu-160 is een zeer zware supersonische variabel geometrische strategische bommenwerper die in Rusland wordt geproduceerd. Het vliegtuig dat in grote lijnen lijkt op de Amerikaanse B-1B vloog voor het eerst op 19 december 1981. Het maximale startgewicht bedraagt 275 ton, de maximale vlieghoogte bedraagt 15 kilometer. Het toestel heeft een vluchtbereik van meer dan 12.000 km zonder bijtanken en kan gedurende langere tijd een snelheid van Mach 2 aanhouden (2385 km/u). Het is daarom ook succesvoller dan zijn Amerikaanse tegenhanger. Door zijn hoge, lang vol te houden snelheid kunnen straaljagers hem niet onderscheppen.

De vliegtuigen zijn wellicht afkomstig van de Engels luchtmachtbasis, waar het 121ste Zware Bommenwerpers Luchtregiment gestationeerd is. De vliegtuigen zijn reeds sinds februari ingezet in Oekraïne en zijn in staat om nucleaire wapens te dragen.

Bron: ETH