
In zijn speech afgelopen vrijdag naar aanleiding van de annexatie van de vier Oekraïense regio’s, sprak Russisch President Vladimir Poetin over het gebruik van nucleaire wapens door de VS in Japan, en noemde hij dit een ‘precedent’. Een precedent is een gebeurtenis waarop men zich kan beroepen als een nieuw dergelijk geval zich voordoet om er hetzelfde gevolg aan te geven, wat dus kan aanwijzen dat hij van plan is effectief nucleaire wapens te gebruiken in Oekraïne, zoals hij en o.a. Medvedev meerdere malen heeft mee gedreigd.
“De Verenigde Staten is het enige land in de wereld die twee keer nucleaire wapens heeft gebruikt, en daarbij de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki heeft vernietigd. Trouwens, zij schiepen een precedent,” aldus Poetin, die in een tirade ontstak tegen het Westen. Hij zei dat het gebruik ervan vooral bedoeld was om te intimideren.
Maar door te spreken over een ‘precedent’ kan Poetin het gebruik van nucleaire wapens rechtvaardigen door bvb. te zeggen: “De VS heeft het ook gedaan in 1945, en moet ons dus de les niet spellen, en wij achtten het noodzakelijk om de vijand te doen capituleren.” Zeker nu de Russische troepen in sommige gebieden in Oekraïne in het nauw gedreven worden, wordt de kans almaar groter dat Moskou naar de harde middelen grijpt, of “ieder soort van wapen in het arsenaal,” zoals Medvedev het verwoordde.
Ondertussen blijft de VS maar wapens en munitie leveren aan Oekraïne. Zeven dagen geleden werd nog een militair pakket van $1,1 miljard toegezegd, gisteren weer een pakket van $625 miljoen. De Russische Ambassadeur in de VS zei gisteren ook dat de beslissing van Washington om te blijven wapens te leveren, de VS diens “status als deelnemer in het conflict verzegelt”.
Iedere ‘deelnemer in het conflict’ zal uiteraard vroeg of laat in de klappen delen.
Bron: American Military News, TASS