Israël bereidt zich voor op een mogelijke confrontatie met Hezbollah na het afwijzen van verhoogde eisen van Libanon in maritieme grensbesprekingen op donderdag. Minister van Defensie Benny Gantz gaf het defensie-instituut de opdracht “zich voor te bereiden op elk scenario waarin de spanningen in de noordelijke arena toenemen – inclusief defensie- en aanvalsgereedheid”, zei zijn kantoor.

De instructie werd gegeven na een beoordeling van de situatie met de stafchef van de IDF, Lt.-Gen. Aviv Kohavi en andere hoge militaire officieren en defensiefunctionarissen.

Kort daarna machtigde het veiligheidskabinet premier Yair Lapid, Gantz en plaatsvervangend premier Naftali Bennett om beslissingen te nemen als er een escalatie in het noorden zou plaatsvinden. Gantz waarschuwde dat Israël zijn infrastructuur zal verdedigen, ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen.

Er zijn al maandenlang onderhandelingen tussen Israël en Libanon omtrent een dispuut over de exploitatie van een gasveld in de Middellandse zee. Beide partijen geraken niet tot een akkoord, en verwerpen steevast de voorstellen van de tegenpartij.

Hezbollah, een politieke partij en militante groep nauw verbonden met het regime in Iran, heeft na de oorlog in 2006 een arsenaal opgebouwd van naar schatting ruim 130.000 raketten die op Israël kunnen afgevuurd worden in geval van oorlog.

Bron: JPost