Een opvallend ontwikkeling: de leider van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië Ramzan Kadyrov, die met een aantal van zijn troepen actief deelneemt aan de oorlog in Oekraïne, zei onlangs dat het Russisch leger tactische nucleaire wapens (van enkele kiloton TNT-equivalent, in tegenstelling tot de strategische wapens die honderden kiloton of meer TNT-equivalent hebben) zou moeten inzetten in Oekraïne. Kort daarop werd hij door het Kremlin gepromoveerd tot kolonel-generaal, de op twee na hoogste rangorde in het Russisch leger.

De kans wordt steeds groter dat Rusland effectief deze wapens gaat inzetten, vanwege de tegenoffensieven van Oekraïne. Er is een onophoudelijke instroom van westerse (en dan vnl. Amerikaanse) wapens in Oekraïne. Zonder die wapenleveringen was het Oekraïense leger allang verslaan, en was die oorlog al voorbij. Maar dat is natuurlijk niet het plan van onze elites.

Dat Kadyrov, (een fanatieke moslim trouwens), gepromoveerd wordt na zijn uitspraken over het gebruik van kernwapens, is wellicht een zoveelste teken dat het menens is, en dat de inzet van het eerste kernwapen dichtbij is…

Dmitry Medvedev, de vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad zei onlangs nog dat hij niet gelooft dat de NAVO zich zal bemoeien indien Rusland kernwapens inzet in Oekraïne.

Ondertussen wordt ook de kerncentrale van Zaporozhye (onder Russische controle) verder gebombardeerd door Oekraïense troepen.

Bron: TASS, Newsweek