De oorlog in Oekraïne wordt naar een nieuw niveau getild. Een korte samenvatting van de laatste ontwikkelingen.

Op 15 oktober deelde de Chinese ambassade in Oekraïne mee dat alle Chinezen onmiddellijk het land moeten verlaten. China is een bondgenoot van Rusland. Waarnemers zien dit daarom als een teken dat alles binnenkort zwaar gaat escaleren. Op 18 oktober begon de NAVO de nucleaire oefeningen ‘Steadfast noon’, die tot eind deze maand duren. Het grootste deel van deze manoeuvres zal boven België gehouden worden. Intussen zal ook Rusland op min of meer hetzelfde moment diens jaarlijkse nucleaire oefeningen ‘Grom’ houden, waarbij meestal een intercontinentale ballistische raket wordt gelanceerd. Rusland heeft reeds 13 zware bommenwerpers gestationeerd op de Olenya basis nabij Finland, volgens sommigen mogelijk voor die oefening.

Vandaag kondigde Poetin de Staat van Beleg (Krijgswet) af in de vier nieuwe Russische (voormalige Oekraïense) regio’s. De regio Kherson wordt geëvacueerd en er mag geen personenverkeer meer richting het gebied. Is de inzet van zwaardere bommen in Oekraïne aanstaande? Tot nu toe werden veelal Iraanse kamikazedrones (Shahed-136) ingezet voor bombardementen van kritische infrastructuur, welke sommigen vergelijken met de Duitse V1-bommen.

Verder zijn ook hele treinladingen Russische troepen en militair materieel aangekomen in Wit-Rusland, waar ze met het Wit-Russische leger een gezamenlijke strijdmacht gaan ontplooien. Afgelopen vrijdag nog waarschuwde Poetin voor een globale catastrofe indien de NAVO en Rusland met elkaar in de clinch gaan, en zei nogmaals dat Moskou het gebruik van nucleaire wapens om de “territoriale integriteit te verdedigen”, niet schuwt.

Bron: TASS, Liveuamap, The Star, Republic World