De Russische Minister van Defensie heeft gisteren z’n Franse collega gezegd dat de situatie zienderogen verslechtert, en gewaarschuwd voor een ‘ongecontroleerde escalatie’ in Oekraïne. Hij beweerde dat Kiev plannen heeft om een nucleaire ‘vuile’ bom tot ontploffing te laten brengen, en daarna de schuld op Rusland te steken. Maandag werd die bewering door diverse hooggeplaatste leden van het Kremlin bevestigd. Het Westen heeft deze claims reeds afgedaan als nonsens.

Luitenant-Generaal Igor Kirillov zei vandaag:

“Het ministerie van Defensie heeft bewijzen dat het regime van Kiev een provocatie plant waarbij een zogenaamde vuile bom of een nucleair apparaat met een laag rendement tot ontploffing wordt gebracht. Het doel van de provocatie is Rusland te beschuldigen van het gebruik van massavernietigingswapens in de Oekraïense operatie, waardoor een grote anti-Russische campagne over de hele wereld wordt gelanceerd die gericht is op het ondermijnen van het vertrouwen in Moskou”.

Volgens de vermeende plannen van het Kiev-regime zou de ontploffing van deze bom kunnen worden vermomd als een ‘onbedoelde’ activering van een Russische nucleaire bom met een laag rendement met hoogverrijkt uranium als lading”, vertelde hij op een persconferentie.

Mocht een vuile bom tot ontploffing komen, dan zou de aanwezigheid van radioactieve isotopen in de lucht worden gedetecteerd door sensoren van het internationale monitoringsysteem dat in Europa is geïnstalleerd, waarna de Russische Federatie zou worden beschuldigd van het gebruik van tactische kernwapens, aldus de generaal.

Het regime in Kiev zou uraniumoxide kunnen gebruiken dat wordt aangetroffen in verarmde brandstofcomponenten die zijn opgeslagen in opslagfaciliteiten voor vervallen splijtstof en verbruikte splijtstofbassins in kerncentrales. Ook kunnen radioactieve stoffen uit de verontreinigde opslagfaciliteiten voor nucleaire brandstof in de kerncentrale van Tsjernobyl worden gebruikt, zei hij.

Zoals de Russische generaal uitlegde, komt een vuile bom in een container met radioactieve isotopen en een explosieve lading. Na de ontploffing van de lading wordt de container vernietigd en wordt de radioactieve stof verspreid door een schokgolf, waardoor grote delen land worden besmet en ook stralingsziekte kan ontstaan, waarschuwde het hoofd van de Russische stralings-, chemische en biologische beschermingstroepen. De Russische Minister van Buitenlandse Zaken zal de kwestie aankaarten bij de VN.

Kiev zou twee Oekraïense firma’s hebben opgedragen de bom te maken, en deze bom zou bijna klaar zijn.

Of ze in Moskou de waarheid spreken weten wij niet. In februari bleef men in het Kremlin herhalen dat ze Oekraïne NIET gingen binnenvallen… Ze kunnen evengoed op voorhand Kiev framen, zodat als zij een tactische kernbom gebruiken, zij dan de schuld op Zelensky kunnen steken, en daarna zullen moeten ‘reageren’. Omgekeerd kan ook, dat Kiev effectief een vuile bom gebruikt en Rusland beschuldigt van het gebruik van een tactische kernbom, waarbij het Westen dan zal ‘reageren’ en Rusland terug zal slaan… Hoe dan ook zal gelijk welke ontploffing met nucleaire uitval de spreekwoordelijke vlam aan de lont zijn.

Bron: TASS, USnews

Advertentie