De zogenaamde ‘vuile bom’ kan elk moment afgaan in Oekraïne, maar Rusland kan ook besluiten tot het inzetten van tactische nucleaire wapens; en op het Koreaanse schiereiland kan ieder moment conflict uitbreken. Beide Korea’s zijn overigens officieel nog steeds in staat van ‘oorlog’, hetzij niet actief. Een overzicht van de laatste ontwikkelingen.

1/11: De Amerikaanse Ohio klasse ballistische raketonderzeeër USS Rhode Island dook onverwacht op in de haven van Gibraltar.

1/11: Iran zou volgens Saudische inlichtingen op het punt staan aanvallen uit te voeren op Saudi-Arabië, alsook Erbil in Irak, waar Amerikaanse troepen gestationeerd zijn. Iran beschuldigt de VS, Israël en Saudi-Arabië voor de grote protesten in het land.

2/11: Noord-Korea lanceert 20 raketten waarvan één zeer dichtbij maritieme grens met Zuid-Korea terechtkwam. Zuid-Korea reageert met eigen raketlanceringen.

2/11: Dmitry Medvedev – Vicevoorzitter van de Russische Nationale Veiligheidsraad – zegt dat het doel van Kiev om alle door Rusland geannexeerde gebieden terug onder diens controle te krijgen een existentiële bedreiging vormt voor Rusland, en het gebruik van nucleaire wapens zou rechtvaardigen.

2/11: Russische militaire bevelhebbers bespraken onlangs hoe en wanneer het Kremlin tactische nucleaire wapens kan inzetten in Oekraïne.

2/11: Russisch Ministerie van Buitenlandse zaken zegt dat ze vrezen dat de vijf nucleaire machten (VS, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië) aan de rand staan van een direct gewapend conflict en dat het Westen moet stoppen met het aanmoedigen van provocaties met massavernietigingswapens, die tot catastrofale gevolgen kunnen leiden.

2/11: Washington beweert dat Noord-Korea significante hoeveelheden wapens levert aan Rusland.

3/11: Noord-Korea lanceert intercontinentale ballistische raket, alsook twee korteafstandsraketten.

3/11: Secretaris van de Russische Nationale Veiligheidsraad Nikolay Patrushev herhaalt dat Kiev samen met het Westen aan een nucleaire ‘vuile bom’ werkt, en dit de situatie zal doen veranderen in een globale catastrofe indien dit niet wordt gestopt. Hij zegt dat Moskou goed op de hoogte is van de dader en het brein van deze mogelijke provocatie: “We waarschuwen de wereld dat Rusland hier niets mee te maken heeft”.

Bronnen: TASS, Jpost, ETH