De laatste ontwikkelingen, na de uitspraken vanuit Noord-Korea gisteren.

7/11: de Amerikaanse nucleaire onderzeeër USS Rhode Island vertrok vanuit Gibraltar richting de Zwarte Zee. De onderzeeër is in staat om Trident II nucleaire raketten te lanceren met een bereik van 18.000 km, en beschikt eveneens over torpedo’s en kruisraketten.

8/11: Volgens het Russisch Ministerie van Buitenlandse zaken dreigt de situatie rond Kosovo en Servië uit de hand te lopen en te ontaarden in een ‘open conflict’ (d.i. oorlog). Servië is bondgenoot van Rusland en China en erkent (net zoals Rusland ook) de Kosovaarse onafhankelijkheid niet (het ziet het als een ‘afvallige provincie’); Kosovo wordt door de EU en de VS gesteund, die wel de onafhankelijkheid erkennen. De situatie is al geruime tijd gespannen. In april dit jaar nog toonde Servië diens nieuwe Chinese luchtafweersystemen tijdens een tentoonstelling van recent aangeschaft militair materieel.

8/11: Russische soldaten die zich over hebben gegeven aan Oekraïne klagen over de slechte omstandigheden waarin ze zaten (drie dagen in een loopgraf zonder eten), dat ze beschoten werden door eigen troepen, en het feit dat ze quasi zonder fatsoenlijke militaire opleiding naar het front werden gestuurd. Ze namen het woord “kanonnenvlees” in de mond. Het lijkt erop dat er toch wel één en ander mank loopt in het Russisch Leger, wat uiteraard de kans doet toenemen dat ze in Moskou de toevlucht nemen tot andere middelen.

8/11: Rusland kondigt aan dat het later dit jaar nóg een test met de nieuwe Sarmat intercontinentale ballistische raket zal uitvoeren.

Bronnen: TASS, ETH, The Moscow Times; Reuters